USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нитки шовкопрядів допоможуть відновлювати пошкодження в спинному мозку
Дослідники з Оксфорда і Абердинського університету спільно з компанією Oxford Biomaterials, виявили, що модифікований шовк азіатських диких шовкопрядів має властивості, які ідеально відповідають для відновлення хребта. Вчені вважають, що шовк можна використовувати в якості «лісів» для будівництва нових нервових клітин, пише Technology.org, передає Hightech.fm.

На сьогоднішній день не існує ефективного способу лікування важких травм спинного мозку, оскільки нерви не можуть самостійно перетнути порожнину, яка утворюється після травми. Шовк може стати чимось на зразок будівельних лісів, що з'єднують порожнину хребта, і стати опорою для «проходження» нервів через пошкоджену ділянку.

Команда дослідників виявила, що модифікований шовк шовкопряда Antheraea pernyi володіє необхідними властивостями для відновлення хребта. По-перше, цей шовк має правильну жорсткість: якщо матеріал буде занадто жорстким, він може пошкодити тканину спинного мозку, тоді як занадто м'який матеріал завадить зростанню нервів. По-друге, поверхня шовку має особливий хімічний склад, який зв'язується з рецепторами нервових клітин, заохочуючи їх прикріплятися до матеріалу і рости уздовж нього. По-третє, шовк Antheraea pernyi не викликав негативну реакцію в клітинах імунної системи, що зводить до мінімуму можливість запалення. Нарешті, він поступово зникає з часом. Все це робить його ідеальним матеріалом для лікування травм хребта і навіть черепно-мозкових травм.

«Шовк Antheraea pernyi має потенціал для відновлення після черепно-мозкових травм, - каже доктор Венлонг Хуанг з Університету Абердіна. - Наші перші випробування доводять, що у цього шовку є фантастичні властивості, що ідеально підходять для відновлення хребта, і ми з нетерпінням чекаємо продовження досліджень».

«Більшість людей знайома з ідеєю шовкових хірургічних швів, які розчиняються з часом, - говорить доктор Енн Райнічек з Університету Абердіна. - Можливість використовувати цей модифікований шовковий матеріал для росту нервів спинного мозку відкриває захоплюючі перспективи, особливо в поєднанні з іншими методами лікування».

В цей час у Великобританії налічується близько 50 тис. пацієнтів із серйозними травмами спинного мозку. Вартість лікування і надання допомоги пацієнтам обходиться країні приблизно в $ 1 млрд на рік.

Дослідники МТІ створили перші еластичні волокна, здатні розтягуватися і гнутися, які одночасно передають оптичні імпульси для спостереження і стимуляції певних ділянок мозку, і при цьому досить маленькі, щоб імплантувати їх у спинний мозок мишей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus