USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нова епоха масового вимирання. Людству дали десять років для порятунку дикої природи
До 2030 року майже третина Землі має перебувати під захистом, а забруднення має скоротитися вдвічі, аби врятувати дику природу на тлі початку шостої ери масового вимирання.

Про це йдеться у звіті ООН, передає ТСН.

Так, Конвенція ООН щодо біологічного різноманіття опублікувала проєкт плану, який встановлює глобальні цілі на найближче десятиліття. Конвенція встановлювала аналогічні цілі і 2010 року, втім світ не зміг досягти більшості з них – і тепер зіштовхнувся з безпрецедентними темпами вимирання істот, численними загрозами для екосистем та серйозними наслідками для виживання самої людини.

«Біорізноманіття та його переваги мають основоположне значення для добробуту людей і здорової планети», – йдеться в проєкті плану.

«Попри тривалі зусилля, біорізноманіття у всьому світі скорочується, і, за прогнозами, це зниження буде тривати або посилюватися у звичайних умовах».

Конвенція спрямована на те, щоб стабілізувати наше крихке біорізноманіття до 2030 року і дозволити екосистемам відновитися до 2050 року. Втім цілі передбачають термінові дії як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Проєкт визначає 20 цілей на наступне десятиліття, починаючи від скорочення викидів вуглецю до забезпечення продовольчої стійкості.

Одна з них – надання охоронюваного статусу ділянкам, важливим для біорізноманіття. До 2030 року вони мають охопити щонайменше 30% суші та води, при чому 10% мають отримати статус «під суворою охороною».

Інша мета – скоротити забрудненню біоцидами, пластиковими відходами і тому подібним на щонайменше 50%.

Інші цілі передбачають удосконалення законодавства у галузі торгівлі дикими видами, забезпечення більшої стійкості економічних секторів і індивідуального споживання, а також розширення можливостей корінних громад в зусиллях щодо збереження видів.

У деяких цілях основна увага приділяється якості людського життя, наприклад, забезпечення кращої продовольчої безпеки і чистої води для найбільш вразливих громад, що, як очікується, зменшить «конфлікт між людиною і дикою природою».

План буде доопрацьований і розглянутий у жовтні на саміті з біорізноманіття в Китаї.

Масовим вимиранням зазвичай вважається втрата приблизно 75% усіх видів, що існують на Землі, протягом невеликого у геологічному розумінні проміжку часу – він має бути меншим ніж 2,8 млн років.

Наразі визначається 5 великих періодів вимирання. Проте останнім часом точиться усе більше розмов про те, що ще один, шостий період масового вимирання, уже розпочався. При цьому, він перший, спричинений людиною.
Коментарів: 2
Правдоруб Показати IP 17 Січня 2020 12:05
Дивлячись на те як людина засмічує середовище свого існування починаєш сумніватись в тому що людство є самим розумним видом на Землі.
Анатолій Показати IP 17 Січня 2020 12:57
Я думаю, що людство вже не здатне щось змінити. Планета сама очиститься від людей і судячи зі всього це не за горами. Бо, коли ріжеш гілку на якій сидиш рано чи пізно ти впадеш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus