USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Німецькі монети і пломби: археологи відкопали у Великому Новгороді торговий двір європейських купців
Під час відновлених розкопок в історичному центрі Великого Новгорода археологи виявили кордон так званого Німецького двору і фрагменти двох середньовічних вулиць.

Німецький двір в середньовічному Новгороді належав Ганзейському торговому союзу і мав автономне управління, відзначили в інституті археології РАН.

Він був офіційним представництвом та торговою факторією німецьких купців в XII-XVI століттях. Тут за Статутом, який називався Новогородська скра, були зобов’язані селитися іноземні купці під час перебування на новгородській землі.

Про існування Німецького двору відомо з численних російських і західноєвропейських письмових джерел. Середньовічна література описує торгове представництво Ганзи як територію, обнесену частоколом, ворота закривалися на ніч. А в центрі двору стояла кам’яна церква святого Петра, де купці зберігали товари і ваги. Імовірно Німецький двір займав площу в 2000 квадратних метрів, з яких 217 було відведено під кладовище.

Двір був навіть відзначений на новгородських картах, але досить довільно. Тому до нинішніх розкопок встановити точно його розташування не вдавалося.

Розкопки 2020 року дозволили археологам уточнити топографію цього району середньовічного Новгорода і точно локалізувати кілька вулиць. А нинішнє відкриття східного кордону Німецького двору, за словами заступника директора Інституту археології РАН Петра Гайдукова, допоможе визначити його територію і підготувати план його подальшого вивчення.

Нові розкопки принесли велику кількість знахідок. Серед них багато має західноєвропейське походження. Наприклад, фрагменти рейнської кераміки, текстильні пломби, державні звислі свинцеві печатки XV століття.
До того як Великий Новгород почав карбувати власну монету в 1420 році, в Новгородській республіці були гроші інших держав – археологи знайшли ливонські монети початку XV століття.

Особлива знахідка – фрагменти черепиці. Це друга подібна знахідка за всю історію археологічних робіт в Новгороді. Раніше велике скупчення черепиці було виявлено в 1970-х роках при вивченні залишків Готського двору – ще одного торгового представництва європейських купців в Новгородській республіці.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus