USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нейронна мережа виявила на Місяці 6 тисяч раніше невідомих кратерів
Штучний інтелект виявив 6 тисяч раніше невідомих кратерів на Місяці. Таке відкриття допоможе науковцям краще зрозуміти історію походження супутника, передає 24tv.ua.

Група розробників під керівництвом Алі Сілбурта із Університету штату Пенсільванія використала штучну нейронну мережу для виявлення кратерів на Місяці. Дані для вивчення були згенеровані на основі карти височин, складеної орбітальною станцією Lunar Reconnaissance Orbiter.

На думку дослідників, це зручніше, ніж звичайні фотографії, так як у випадку з картою височин на зовнішній вигляд кратера не впливає кут падіння сонячних променів. Для вивчення використовувалися зображення із роздільною здатністю 256 × 256 пікселів.

Тестування на зображеннях нової ділянки Місяця показали, що комп'ютер здатний виявити 92% кратерів. Ручна перевірка даних показала, що частка помилкових розпізнавань сигналу становить 11%. Крім того, нейронна мережа відкрила близько шести тисяч раніше невідомих кратерів. Нові дані допоможуть краще вивчити історію формування Сонячної системи і супутника Землі.

Кратери, виявлені людьми (синій) і помічені нейромережею, і кратери, які додатково знайшла нейромережа (червоний)

Алгоритми штучного інтелекту все частіше використовуються астрономами. Наприклад, з їх допомогою вчені запропонували передбачати орбіти потенційно небезпечних комет. Крім того, комп'ютер вже використовувався для визначення складу атмосфер екзопланет і відслідковування руху зірок в галактиці.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus