USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нейромережу навчили генерувати живописні портрети з фотографій
Нейромережу навчили генерувати з фотографій живописні портрети, схожі на людей зі світлин.

Навчали нейромережу на 45 тисячах живописних картин епохи Відродження, пише Fast Company.

Результатом навчань став проєкт AI Portrait Ars — це генеративно-змагальна мережа, яка працює як дві нейромережі, що змагаються: одна створює зображення, друга порівнює його з оригіналом. Для портрета нейромережа не просто комбінує шматки картин, які вона «бачила» раніше, а створює зображення з нуля, орієнтуючись на фото.

Розробники проєкту, Мауро Мартіно з лабораторії штучного інтелекту MIT-IBM Watson та Лука Сторнайоло з Міланського політехнічного інституту, стверджують, що все фото користувачів відразу видаляються і не зберігаються на серверах.

Цікаво, що якщо завантажити фото усміхненої людини, нейромережа швидше всього створить портрет без посмішки: за часів Відродження посмішки на портретах були рідкістю, оскільки художники портрету вважали, що яскраві вирази спотворюють обличчя, а сміх більше асоціювався з комічними сценами, ніж портретами.

«Ця нездатність штучного інтелекту відтворювати наші усмішки вчить нас дечого про історію мистецтва», — зазначив Мартіно.

Багато картин, створених нейромережею, виглядають як класичні портрети Ренесансу, інші — більш подібні на ескізи, а деякі — більш імпресіоністичні. Чому одна людина отримує одну художню обробку, а інша — іншу, Мартіно не знає, хоча він має деякі здогади: він думає, що алгоритм має тенденцію малювати олівцем або чорнилом, коли фон світлого кольору, ймовірно, тому, що він бачив багато схожих портретів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus