USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нейромережу навчили «читати думки»
Японські дослідники створили нейромережу, яка може реконструювати зображення предметів на основі даних про мозкову активність людей, які на них дивляться.

Така нейромережа успішно реконструює букви, геометричні фігури і навіть зображення тварин і предметів, передає Уніан з посиланям N+1.

Можливість "читання" людських думок вабить вчених досить давно, а єдиний реальний спосіб її досягнення - розшифровка патернів активності головного мозку. Використання для цієї мети даних функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) є найбільш ефективним: такий метод дозволяє візуалізувати мозкову активність із найбільшою просторовою роздільною здатністю, тобто локалізувати її з максимальною точністю.

Усі існуючі підходи, однак, мають низку обмежень: наприклад, відновлююча нейромережа може бути обмежена навчальною вибіркою, тобто відтворювати тільки окремий ряд зображень, про особливості яких їй відомо. Крім того, отримані зображення дуже часто нагадують вихідні тільки частково. Розробники з Кіотського університету під керівництвом Юкіасу Камітані представили новий алгоритм такої реконструкції - нейромережу, що працює завдяки методам глибокого навчання. Така нейромережа працює з допомогою декодера патернів зображення мозкової активності. Вона була навчена на парах "зображення-активність", отриманих в ході експерименту, учасників якого просили розглянути 1200 зображень (кожне зображення було переглянуто кожним з трьох учасників по п'ять разів).


В результаті нейромережа змогла відтворити зображення геометричних фігур, букв і навіть цілих предметів.

Незважаючи на те, що зображення предметів вийшли абстрактними, робота нейромережі, за оцінками системи попіксельної кореляції початкового і одержаного зображень, опинилася на 79,7 % ефективною. Незважаючи на те, що ефективність нової нейромережі виявилася досить високою, робота над її поліпшенням повинна тривати надалі: візуально вона показала кращі результати при реконструюванні простих форм і цифр, але не реальних об'єктів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus