USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Нерівність між багатими і бідними існувала вже понад шість тисяч років тому – вчені
Вчені проаналізували кістки ранніх фермерів Європи, що жили 6600 років тому, і виявили, що розрив у рівні добробуту міг існувати набагато раніше, ніж гадали фахівці.

Про це повідомляє ТСН.

Челсі Бадд з Університету Умео в Швеції і її колеги проаналізували 6600-річні поховання громади Ослонкі в Польщі, щоб спробувати визначити, чи існувала нерівність залежно від набутого багатства в цих стародавніх суспільствах.

Команда спочатку виявила, що чверть населення була похована з дорогими мідними намистинками, підвісками і пов'язками на голову. Але це не обов'язково означає, що ці люди були багатшими за життя.

Тому Бадд і її колеги проаналізували ізотопи вуглецю і азоту в кістках з могил, які можуть дати уявлення про якість раціону протягом життя.

«Людський скелет - це незалежний архів. На це не можна вплинути», - говорить Челсі Бадд з Університету Умео в Швеції.

Команда досліджувала кістки 30 осіб, які жили протягом 200 років, оглянули 29 дорослих у віці від 18 до 45 років і одну дитину. Близько 80% знайдених в цьому районі кісток належало худобі, група проаналізувала і їх.

У кістках тих, хто похований з міддю, був виразний баланс співвідношень ізотопів вуглецю. Дослідники виявили, що цей незвичайний баланс був також виявлений в кістках великої рогатої худоби, виявлених в цьому районі, що дозволяє припустити, що люди, поховані з міддю, їли м'ясо цих тварин.

Команда Бадда розмірковує, що розглянута худоба могла пастися на яскраво освітлених відкритих пасовищах, тому що рослини, що ростуть на таких пасовищах, мали б аналогічно збагачені значення ізотопів вуглецю. Така ізотопна рівновага не спостерігається у рослин, що ростуть на менш продуктивних затінених деревами пасовищах.

Це говорить про те, що люди, поховані з міддю, мали доступ до земель і худоби, чого не було у інших. Бадд вважає, що це може бути пов'язано з різними рівнями власності на землю і багатства.

«Ми ніколи не знаходили такої нерівності в цей період раніше. Багаті могили не обов'язково означають, що поховані в них люди - багаті, в будь-який період часу. Але цей метод забезпечує чудовий спосіб демонстрації існування соціальних відмінностей», - стверджує Марк Пірс з Університету Ноттінгема, Велика Британія.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus