USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Немовлята у шоломах з черепів інших дітей: ритуальне поховання у Південній Америці спантеличило світ
22 Листопада 2019 13:00
0
Під час розкопок у курганах у Південній Америці археологи відшукали моторошну знахідку – два черепи немовлят віком близько 2100 років, на які згори були одягнуті черепи старших дітей віком до 12 років.

Нічого подібного раніше побачити не вдавалося упродовж численних розкопок у всьому світі, йдеться у дослідженні, опублікованому у Latin American Antiquity. Автори праці не певні, чому дітей було поховано саме так, проте припускають, що це може бути пов’язано з ритуальними обрядами культури Гуангала.

Відомості про моторошну знахідку у матеріалі ТСН.

Шоломи з черепів

Протягом 2014-2015 років команда дослідників з Технічного університету Манабі проводила розкопки у курганному могильнику у Саланго на узбережжі Еквадору, і натрапила на несподівані знахідки.

У двох курганах, зведених за 100 років до нашої ери представниками культури Гуангала, яка мешкала на території Еквадору у той час, було знайдено 11 поховань немовлят, дітей та дорослих.

Проте два з них були дуже нетиповими. Так, у одному кургані учені відшукали череп немовляти (дитя померло, коли йому було усього 18 місяців), одягнутий у череп іншої дитини віком від 4 до 12 років. Між головою немовляти та «шоломом» розташовувалася також кістка пальця та мушля.

Археологи не впевнені, яке призначення мали останні, проте відомо, що представники культури Гуангали нерідко ховали своїх загиблих з мушлями та кам’яними фігурками предків.



У другому кургані вдалося знайти ще одну моторошну знахідку – цілий скелет немовляти віком від 6 до 9 місяців. Його також було вкрито «шоломом», що належав дитині віком 2-12 років. У обох випадках черепи щільно прилягали до голів немовлят.

Через це археологи виголосили думку, що рештки старших дітей ймовірно були ще «свіжими», завдяки чому шкіра та тканини скріпили кістки разом. Примітно також, що основа кожного черепу старшої дитини була розташована якраз над маківкою немовляти.

Провідна авторка дослідження, археологиня з Сара Юенгст, не була присутня на місці розкопок, коли рештки було знайдено, проте відзначила, що співавтор праці, Річард Ланніс, був дуже здивованим.

«Він швидко зрозумів, що рештки мали двошарові черепи, і вийняв поховання разом з ґрунтом, щоб допомогти їх зберегти», – зазначила Юенгст у коментарі Vice. Подальший аналіз решток встановив, що їхній вік становить близько 2100 років.

Автори нового дослідження вважають, що немовлята та діти ймовірно були поховані у один і той самий час. Проте, за словами Сари Юенгст, чи були знайдені у двох курганах люди якимось чином пов’язані між собою, досі незрозуміло. Археологи припускають, що дітей було поховано відповідно до якоїсь ритуальної церемонії. Проте якою була її мета – достеменно невідомо.

Ритуальні звичаї

Хоча багато культур Південної Америки використовували людські голови у різноманітних ритуалах, інтерпретувати значення новознайденого поховання досить складно. Залежно від ситуації, черепи можуть символізувати переможених ворогів, шану до родичів, символічні зв’язки з предками та світом духів. Проте найчастіше для цього використовуються черепи дорослих.

«Черепи дорослих людей нерідко використовувалися з різноманітною метою у доіспанських Андах, проте дитячі більш рідкісні», – зазначила Юенгст.

Автори праці вважають, що незвичний метод поховання знайдених решток, імовірно, мав на меті виконувати функцію символічного захисту немовлят у потойбічному житті. До екстразахисту могли вдатися у разі, якщо діти загинули унаслідок певної природної або соціальної катастрофи. Версію про захист підтверджують й кам’яні фігурки предків поряд із скелетами. Натомість версію, що дітей могли принести у жертву, науковці відкидають.

«Ми не маємо жодних доказів того, що дітей принесли у жертву. Здається, що вони загинули радше природною смертю, а не унаслідок жертвоприношення», – розповіла Юенгст у коментарі Business Insider.



Так, усі чотири черепи мають специфічні пошкодження, що вказують на те, що діти страждали на недоїдання або інфекційні хвороби. Ці симптоми можуть бути пов’язані з браком їжі, спричиненим виверженням вулкану, що сталося незадовго до того, як тіла було поховано.

На останнє вказує те, що діти були поховані одразу над шаром вулканічного попелу. Проте більш точно відповісти на численні запитання, якими оточені моторошні знахідки, зможе лише подальше дослідження біохімічних властивостей черепів.

«Ми сподіваємося зробити подальші дослідження ізотопів, що допоможуть нам зрозуміти більше про дієту загиблих та геофізичне розташування місцевості, а також провести аналіз ДНК, що дасть можливість встановити, які стосунки пов’язували немовлят та інших людей, похованих у курганах», – наголосила Юенгст.

Примітно однак, що достеменно встановити причину смерті дітей навряд вдасться, – для цього рештки є занадто старими.

Нагадаємо, 10 років тому у місті Модена в Італії знайшли рештки двох осіб, що, ймовірно, жили протягом періоду Пізньої Античності і були поховані у одній могилі, тримаючись за руки. Вони лежали обличчям одне до одного, і громадськість швидко охрестила двох загиблих «коханцями з Модени», вважаючи їх гетеросексуальною парою.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus