USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вигнута та скручена: з’ясували справжню форму галактики Чумацький шлях
Галактика Чумацький шлях – не плаский диск, яким її вважали раніше. Аналіз найбільш яскравих зірок у ній показав, що вони не розташовані на пласкій площині, як показано в підручниках з астрономії чи науково-популярних книгах.

Астрономи з Варшавського університету стверджують, що галактика має викривлену форму через взаємодію з іншими галактиками поблизу. Нова тривимірна мапа була опублікована у журналі Science, пише ВВС.

Популярне зображення Чумацького шляху як плаского диска засноване на спостереженні 2,5 мільйони зірок з 2,5 мільярди тих, які вірогідно наповнюють галактику. Тож її художнє зображення – це грубе узагальнення реальної форми, - каже доктор Дорота Шкроврон.

«Внутрішня структура й історія Чумацького шляху досі не з’ясована частково тому, що надзвичайно важко виміряти відстані між зірками в зовнішніх регіонах галактики», - пояснила вона.

Щоб скласти більш точну картинку, Шкроврон і її колеги виміряли відстані між найбільш яскравими зірками у галактиці, які називають Цефеїдами. Це масивні молоді зірки, які горять в сотні, якщо не тисячі разів яскравіше, ніж Сонце. Вони настільки яскраві, що їх можна спостерігати навіть на окраїнах галактики.

Більше того, вони ще й пульсують з певними інтервалами. І це напряму пов’язано з їхньою яскравістю. Такі характеристики дозволили астрономам виміряти відстань між ними з великою точністю.

«Наші результати свідчать, що Чумацький шлях не плаский. Він вигнутий і скручений за кінцях від центру. Вигнута форма могла виникнути через взаємодію із галактиками-супутниками у минулому, міжгалактичний газ чи темною матерію», - пояснила Шкроврон.
Водночас інші галактики демонструють аналогічні спотворення.

Пекінські дослідники вважали, що деформацію могли спричинити потужні сили обертового та масивного внутрішнього диска Чумацького Шляху. Втім, співавтор дослідження Пшемек Мроз вважає, на це могли вплинути й інші чинники. Наприклад взаємодія з іншими галактиками, міжгалактичним газом та темною матерією.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus