USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Назвали найдивніші планети Всесвіту
Космічна обсерваторія «Кеплер» виявила безліч екзопланет, які обертаються навколо зірок і які сильно відрізняються від нашого Сонця.

Більшість з відкритих екзопланет - холодні шматки скелі, що обертаються навколо віддалених невідомих зірок, передає Gazeta.ua з посиланням на pl.com.ua.

Іноді виявляють планети, які настільки дивні, що зацікавлять навіть найвибагливішого астрофізика. Називають п'ятірку найвідоміших.

Крижана куля

Планету OGLE-2016 BLG-1195Lb знайшли на відстані 13 тис. світлових років від Сонячної системи. Температура на її поверхні коливається від -220 °С до -186 °С, тому планету іноді називають "крижаною кулею". OGLE-2016 BLG-1195Lb виявили ​​за допомогою мікролінзування - процесу, використовуваного для виявлення планет, коли вони проходять перед їх зірками. Весь лід на "крижаній кулі" складається з прісної води.


Гаряча штучка

Найгарячіша екзопланета, яка коли-небудь була знайдена вченими. Вона поступово зникає. Знаходиться на відстані 650 світлових років від Землі, KELT-9b розташована дуже близько до своєї зірки, а це означає, що одна її сторона постійно повернена до зірки, а інша - ні. Цей газовий гігант приблизно в три рази більше розміру Юпітера і буквально палає, його температура становить 4315 °С. Це більше, ніж температура більшості зірок, і майже досягає температури на поверхні Сонця - 5505 °С.


Водний світ, що випаровується

Це величезний «водний світ», який в три рази перевищує розмір Землі. Він знаходиться на відстані 42 світлових років від Сонячної системи. Вся вода на Землі становить 0,05 % її маси, а вода GJ 1214b становить 10 % від маси планети. GJ 1214b має океани, які можуть досягати глибини до 1600 км.


Алмаз

Це велика вуглецева планета діаметром приблизно в п'ять разів більша за Землю і перебуває на відстані близько 4 тис. світлових років від Сонячної системи. Через величезний тиск, викликаний гравітаційними силами планети, вуглець спресувався, утворивши гігантський алмаз. Ця екзопланета обертається по орбіті навколо мілісекундного пульсара PSR J1719-1438. Астрономи вважають, що пульсар колись був масивною зіркою, яка згодом стала «зоряним трупом» після перетворення в наднову.
Подібні рідкісні мілісекундні пульсари імовірно утворюються в подвійних системах, коли велика зірка поглинає свій супутник.


Справжній Татуїн

Це реальний еквівалент планети Татуїн із фільму «Зоряних воєн». Це пов'язано з тим, що Kepler-16b є однією з нечисленних екзопланет, які обертаються в подвійній зоряній системі. Kepler-16б має масу в 105 разів більшу за земну, а його розмір перевищує нашу планету в 8,5 раз.
Ця екзопланета має атмосферу, що складається з водню, метану і невеликих кількостей гелію. Знаходиться приблизно в 200 світлових роках від Сонячної системи. Kepler-16b завершує свою орбіту навколо двох зірок за 627 років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus