USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Найтоксичніша істота на світі «лікує» себе отрутою – вчені
20 Листопада 2019 15:29
0
Рибу фугу (або такіфугу) знають навіть ті, хто далекий від зоології – це одна з найбільш отруйних істот на Землі.

Якби ви потрапили у середньовічну Японію і за якусь провину вам запропонували з’їсти ціанистий калій або сиру рибу-фугу, то єдиний шанс вижити – вибрати перший варіант.

Адже ця найсильніша неорганічна отрута у 275 разів слабша за отруту, яку виділяє фуга.

Про це повідомляє Урядовий кур'єр.

Проти її отрути тетродотоксину, який накопичується в тканинах риби, вчені досі не знайшли протиотрути, а запасу отрути в одній рибі стільки, що вистачить на найбільшого морського хижака.



Втім, різні тканини фугу отруйні неоднаково. Наприклад, м’ясо майже не отруйне, і особливо вправний кухар може приготувати фугу так, що її можна буде з’їсти, не побоюючись за життя.

Як з’ясувалося, фугу не самі синтезують свою отруту – їм вона дістається від особливих бактерій, яких риби з’їдають разом з їжею. Фугу можна штучно вирощувати так, щоб риба не їла бактерій, і тоді фугу вийде абсолютно нетоксичною.

Але при цьому, як пишуть в журналі Toxicon вчені з Університету Кітасато і Університету Нагасакі, нетоксичні фугу виростають в середньому на 6% коротшими і на 24% легшими, ніж їх наповнені отрутою родичі.

Вчені проводили експерименти з бурими фугу (або бурими скалозубами), які, якщо їм не давали стати отруйними, були не тільки дрібнішими, але і більш агресивнішими, ніж отруйні, а в крові у них було більше кортизолу і кортиколиберину – двох гормонів, рівень яких підвищується при стресі.

З більш ранніх досліджень відомо, що без отрути риби фугу поводяться більш нервово і схильні вибирати більш небезпечну поведінку – ризиковану в першу чергу для них самих. Все це говорить про те, що смертельний тетродотоксин заспокоює риб, допомагає їм впоратися зі стресом – тому отруйні фугу в природному середовищі виростають більш спокійними і більшими за розмірами.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus