USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Найстарші дерева світу
Деякі рослини, що існують зараз на планеті, є свідками зародження людства.

Визначити точний вік древніх дерев часто неможливо. У багатьох з них згнила серцевина, а, наприклад, у тиса згодом стираються річні кільця. На допомогу приходять різні методи, в тому числі радіовуглецевий аналізу, перехресне датування та інші, передає Вокруг Света.

Залежно від того, як був визначений вік того чи іншого дерева, виділяють кілька рекордсменів-довгожителів: найстаріше дерево, що живе окремо, найстаріше дерево-клон і найстаріше дерево-колонія клонів.

Мафусаїл

Остиста міжгірна сосна, що росте в «Гаю патріарха» в Білих горах в окрузі Іньо в Каліфорнії отримала ім'я Мафусаїл за свій поважний вік: у 2017 році дереву виповнилося 4849 років. Вважається, що насіннячко, з якого згодом виросла сосна, проросло в 2833 році до нашої ери.


У цей час в Стародавньому Єгипті почала правити перша династія, серед міст Стародавньої Месопотамії піднявся Ур, а в Америці в цей час ще навіть не виникла одна з найстаріших місцевих культур - ольмеки. Мафусаїл довгий час вважався найстарішим живим деревом, поки в 2012 році в цьому ж гаю була знайдена ще одна сосна віком у 5067 років.


Легендарний довгожитель охороняється Лісовою службою США і його точне місце розташування не розкривається. Це не заважає користувачам періодично знаходити його, щоб зробити пам'ятні фото.


Старий Тікко

Ялина, яка росте в національному парку Швеції Фулуф'єлет у провінції Даларна - найстаріше з відомих стоячих дерев-клонів, що живе окремо. Стовбур, який є у нього зараз, має вік «всього лише» в кілька сотень років. Коренева система, від якої періодично відростає нова ялина, набагато старше. За допомогою радіовуглецевого аналізу були знайдені коріння, вік яких оцінюється в 9550 років.


Старий Тікко виживав настільки довгий час за допомогою клонування. Стовбур дерева виростав і вмирав безліч разів, і завдяки кореневій системі, що збереглася, цей процес повторювався приблизно 10 тисяч років. Для порівняння: писемність людство винайшло приблизно в 6600 році до нашої ери, а колесо тільки в кінці 5 тисячоліття до нашої ери. Таким чином, навіть якщо б хтось міг спостерігати перший паросток Старого Тікко, то просто не зміг би це зафіксувати для історії.


Ялина зійшла тут після закінчення льодовикового періоду, довгий час перебувала в чагарниковій формі, і тільки в 20 столітті почала рости вгору. У парку є стежка, що веде до дерева, проте вона ніяк не позначена, так як влада побоюється напливу туристів. Захисники природи мають намір встановити поблизу Тікко огорожу, а поки що гуляють тут жителі, які люблять фотографуватися з найстарішим деревом.


Пандо

«Найдорожчий Гігант» Пандо на сьогоднішній день вважається найстарішим і найбільшим живим організмом на Землі.

Пано – колонія із 47 тисяч осінообразних тополь, що мають спільну кореневу систему. Пандо займає 46 гектарів і важить понад 6 тисяч тонн. Це чудо природи розташоване в національному парку Фішлейк в штаті Юта і також охороняється Лісовий службою США.


З приводу дійсного віку Пандо ведуться дискусії. Ряд вчених оцінюють час його появи приблизно у 80 тисяч років. У той же час є експерти, які стверджують, що завдяки тому, що колонія тополь довгий час існувала в майже ідеальних умовах, її вік може бути набагато більшим - до одного мільйона років.


У людській історії складно підібрати епізоди, приблизно відповідні часу першого цвітіння Пандо. З тих пір змінився навіть клімат, в якому він виріс. Прийнято вважати, що близько 60-70 тисяч років тому людина розумна тільки покинула Африку і почала розселятися в Азії. «Найдорожчий гігант» неодноразово ставав жертвою лісових пожеж і відростав заново завдяки вцілій кореневій системі.


Наразі Пандо повільно вмирає. Екологи називають цілий комплекс причин, які можуть вбити найдавніший організм: це поєднання хвороб, посухи та комах-шкідників. Лісова служба проводить експерименти на окремих ділянках тополиного гаю, а туристи просто люблять тут фотографуватися.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus