USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Найстаріші наскельні малюнки тварин під загрозою зникнення через зміни клімату
Наскельні малюнки в печерах Індонезії, вік яких становить щонайменше 44 тисячі років, перебувають під загрозою зникнення через глобальне потепління. Такого висновку дійшли дослідники з Індонезії та Австралії.

Про це повідомляє Центр суспільно-культурних досліджень австралійського Університету Гриффіта.

Науковці досліджували причини галокластії, або кристалізації солі, на стінах 11 вапнякових індонезійських печер, яка призводила до їхнього вивітрювання, а отже, і зникнення наскельних малюнків на них.

Оскільки Індонезія розташована в тропіках, а печери – на помірних висотах, зміни клімату там мають більший вплив. Галокластія там виникла через загальне підвищення температури й більшу кількість сухих днів.

«Через зростання кристалів солей під шаром стародавнього наскельного живопису він просто відвалюється від стін – зникає на наших очах», – говорить провідна авторка дослідження Джилліан Гантлі з Університету Гриффіта.

На думку Гантлі, влада Індонезії повинна негайно ухвалити програму зі збереження печерного живопису: «На мою думку, зникнення [наскельних малюнків в Індонезії] тільки прискориться зі зростанням середньої температури».

Дослідження науковців з Австралії та Індонезії було оприлюднене 13 травня в науковому журналі Scientific Reports.

Більше про наскельні малюнки в Індонезії

У 2018 році археологи з Університету Гриффіта в Австралії разом із колегами з Індонезійського національного центру археологічних досліджень вивчили зразки вапняку, пов’язані з 13 малюнками на стінах вапнякової печери Лубанг Джеріджі Салех на острові Борнео.

Дослідження показало, що мінімальний вік зображення червоного бика становить 40 тисяч років. Це найперше предметне зображення, знайдене дотепер у всьому світі. Одного віку з ним виявилися деякі трафаретні зображення рук, намальовані неподалік.

Ранні наскельні малюнки з цієї печери, яким від 37 до 51 тисячі років, зображують тварин, здебільшого дикого бика бантенга, і руки, намальовані за трафаретами. Усі найдавніші малюнки виконані червоним кольором.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus