USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Найстаріше пиво в світі: знайшли посудину з алкоголем, якій 9 тисяч років
Докази того, що пиво набагато старіше, ніж ми думали, знайшли у Китаї. Науковці виявили стародавні пивні посудини, які є одними з найдавніших керамічних виробів для алкоголю.

Виявилося, що мистецтво пивоваріння набагато давніше, ніж припускали історики, пише 24 канал.

Посудини для пива знайшли на півдні Китаю, в Цяоту. Стародавні черепки лежали разом з тілами у похованнях. Археологи стверджують, що настільки старовинних артефактів ще ніде не знаходили – посудини датуються 7 тисячоліттям до нашої ери.

Вчені з Дартмунського університету виявили, що на деяких глечиках лишилися сліди бродіння пива, яких немає ніде – окрім кераміки, яку виявили у похованнях.

«Наші результати показали, що посуд для гончарних виробів використовувався для зберігання давнього пива – ферментованого напою з рису, зерна, яке називається сльозами Йова», – повідомив співавтор дослідження Цзяцзін Ван.

Вчений додав, що в горщиках виявили залишки рисового лушпиння та інших рослин. Імовірно, вони додавалися до пива для кращого бродіння.
Команда дослідників проаналізувала залишки на стінках горщиків – науковці виявили гранули крохмалю та фітоліти, а також дріжджі, які відповідали за бродіння тогочасного пива.

За словами Вана, стародавнє пиво було не схоже на сучасні зразки.

«Це був, швидше за все, злегка ферментований і солодкий каламутний напій, який, ймовірно, мав темний колір», – зазначив дослідник.

Деякі з посудин були порівняно невеликими – їх можна тримати в одній руці, як сучасні склянки чи чашки. Горнятка були значно менші за посуд, у якому зберігали напої, тому вчені припускають, що з них безпосередньо пили.

7 із 20 посудин виявилися довгогорлими горщиками Ху, які використовувалися для вживання алкоголю в пізніші історичні періоди.
На думку істориків, випивку використовували як частину ритуалу поховання – за допомогою пива давні люди вшановували померлих.

Горщики з пивом виявили у 3-метровому поховальному кургані. Він містив 2 людських скелети та декілька заглиблень з глиняними виробами. Деякі з них чудово збереглися – декілька посудин вціліли. Кераміка була прикрашена білими плямами та абстрактними візерунками.

На той час більшість громад були мисливцями-збирачами, які переважно жили завдяки добуванню кормів. Тому науковці припускають, що збирання та обробка рису були трудомісткими, а пиво в Цяото – важливим напоєм.

Кераміку знайшли в нежитлових районах, поблизу поховань, тому дослідники зробили висновок – горщики з пивом, скоріш за все, використовували у поховальних церемоніях.

Науковці припускають, що ритуальне вживання алкоголю могло бути невід’ємною частиною налагодження суспільних відносин та співпраці. Саме ця традиція могла бути попередником складних рисових товариств, які виникли 4000 років потому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus