USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Найміцніший у світі хребет – у землерийки Scutisorex somereni
Тривимірний аналіз структури кісток хребта землерийок Scutisorex somereni, що мешкають в Демократичній республіці Конго, показав, що вони мають високу щільність і подобу ребер жорстокості, які надають додаткову міцність.

У результаті доросла людина може наступити на тварину, не завдавши їй жодної шкоди. Тому тварину назвали також угандською білозубкою-броненосною, повідомляють Cikavosti.

На перший погляд, землерийки здаються дуже тендітними створіннями. Але у них є супер-здатності, які ховаються за пухнастим хутром: їх хребти не схожі на хребти інших ссавців – їх хребці здатні витримувати неймовірні навантаження на стиск.

Морфолог хребетних Стефані Сміт з Польового музею природної історії Чикаго порівняв скелет землерийок Scutisorex somereni зі скелетом землерийок-голіафів. У білозубки-броненоски хребці більші і ширші, а їх губчаста структура укріплена стержнеподібними структурами, які роблять губчасту кістку дуже міцною. Вони орієнтовані в напрямку від голови до хвоста. При цьому м’язи можуть стиснути хребет і зафіксувати його хребці.

«Це робить хребет схожим на єдиний шматок кістки», – говорить Сміт.
Скелети землерийки-голіафа (ліворуч) і Scutisorex somereni (праворуч)

Еволюція угандської білозубки-броненоски незрозуміла, оскільки тварин складно виявити і спостерігати в дикій природі, так і подібної будови хребта немає у жодного ссавця на Землі. Сміт вважає, що настільки міцні хребти допомагають землерийкам протискуватися у вузьких місцях, але такої поведінки у них ніколи не спостерігалося. «Ми підозрювали, що землерийки роблять щось, що змушує їх спини відчувати великі стискаючі навантаження, – говорить біолог-еволюціоніст Катріна Джонс з Гарвардського університету. – Це [дослідження] є важливим кроком у розумінні даної адаптації, враховуючи, що спостереження за їх поведінкою в умовах дикої природи виявилося дуже складним».

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus