USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Найменшу в світі Мону Лізу зібрали за допомогою ДНК-орігамі
Знаменитий шедевр Леонардо да Вінчі американські вчені відтворили на «полотні», розміром з бактерію.

Діву із загадковою посмішкою вчені виткали з молекул у мікроскопічному масштабі. Ця крихітна репродукція «Джоконди» розміром 0,5 кв. мікрона.

Мікробіологи з Каліфорнійського університету використовували технологію, відому як ДНК-орігамі, передає Вокруг Света.

Молекули ДНК здатні до самозбирання, і щоб домогтися потрібної форми або заданого зображення, потрібно тільки їх правильно направити. Правда, до цих пір не вдавалося створити картину більше 0,05 квадратних мікрон.


Команда Каліфорнійського університету розробила програмне забезпечення, здатне будь-яке зображення розділити на шматочки мозаїки і визначити, в якій послідовності вони будуть з'єднуватися. Надзавдання мікробіологів полягала в тому, щоб змусити мікро-квадрати самозбиратися у пазл більшого розміру, ніж вдавалося досі. Результатом експерименту і стала Джоконда, розміром з Е.coli бактерію (кишкову паличку).


Технологія згортання ланцюга молекул за заданим зразком була розроблена американським вченим Полом Ротмундом у 2006-му році.

Метод, названий ДНК-орігамі, дозволив вченим розробляти структури, що збираються самі, для створення мікромолекулярних механізмів і «розумних» програмованих матеріалів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus