USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Навіщо стародавні мисливці малювали на скелях
Здатність древніх мисливців до створення реалістичних малюнків безпосередньо пов'язана із використанням метального списа.

Вченим відомо чимало наскальних малюнків Homo sapiens, у той час як неандертальці такої спадщини не залишили. Психолог із Каліфорнійського університету в Дейвісі Річард Косс припустив, що ця різниця може бути пов'язана з техніками полювання древніх людей. На думку вченого, хороший окомір наших предків і їх здатність виконувати реалістичні малюнки - результат використання метальних списів, передає Вокруг Света.

Відомо, що неандертальці використовували для полювання в основному короткі і важкі списи, ефективні на невеликих відстанях. Homo sapiens активно користувалися легкими метальними списами, а також списометами. Косс вважає, що одна з причин такої різниці - клімат. На думку вченого, тварини, що живуть на відкритих просторах Африки, частіше виявлялися обережнішими, ніж велика та добре пристосована до холоду дичина стародавньої Європи, на яку полювали неандертальці. Оскільки тварини поводилися обережніше, вміння користуватися метальних списом розвивалося.

На думку Косса, полювання за допомогою метальної зброї і малювання вимагають схожих навичок, у тому числі уважності до деталей і розвиненої зорово-моторної координації. Психолог вважає, що наскальні малюнки могли служити людям «підручником», який допомагає тренувати спостережливість і виділяти слабкі місця дичини. Також «мистецтво» зіграло важливу роль в соціальному житті Homo sapiens, дозволяючи їм зображати те, що вони запам'ятали.

Косс дійшов висновку, що необхідність постійно аналізувати ситуацію, прицілюючись для кидка, поступово змінила і мозок Homo sapiens – так вони могли отримати більш розвинену кору тім'яної частки мозку. Ця зона відіграє важливу роль в обробці зорової інформації, аналізі простору і орієнтуванні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus