USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Навчаються у «бабусь» та граються зі здобиччю. Що робить косаток унікальними хижакам
Дельфінів вважають найрозумнішими ссавцями, а їхній хижий вид – косатки – просто приголомшує здібностями до командної роботи.

Ці ссавці полюють цілими родинами, а за виховання та навчання у них відповідають «бабусі», які доживають до 90 років і впольовують до 10 тисяч тюленів. Про те, що робить косаток такими унікальними – повідомляє ТСН.

Маленьких косаток виховують «бабусі»

Цей вид ссавців один з небагатьох, які, як і люди, входять у стадію менопаузи. Ця особливість допомогає косаткам прожити довше, аби виховувати нове покоління. Цим у косаток займаються «бабусі».

Учені досліджували життя косаток у північно-західній частині Тихого океану і виявили цікавий факт – молоді тварини, які вчаться у своїх «бабусь», мають більше шансів залишитися у живих порівняно із тими, хто їх не має.


Косатки живуть у матріархальному товаристві, а тому саме літні самиці цього виду мають вирішальні для виживання знання про полювання та харчування. Смерть «бабусі» косаток має негативний вплив на її сімейну групу, а тому її життя – важливий інструмент збереження життя всього виду.

Від полярних регіонів і до самого екватора ці хижі дельфіни живуть у згуртованих сімейних групах до 40 особин. Вони спільно полюють на різноманітну здобич, від риби до китів, залежно від місця їхнього проживання. Розмножуватися самиці припиняють у віці близько 30-40 років і доживають до 90 років, тоді як самці мають змогу розмножуватися і у «старості», однак доживають до 50.


Косатки «граються» зі здобиччю, аби навчитися полювати

Потрапити у щелепи косатки – не завжди смертний вирок для жертви, адже іноді вони полюють не заради їжі. Біля узбережжя Ісла Ісабели, найбільшого з Галапагоських островів, фотографу Ніколасу Давалосу вдалося зняти дивовижне відео, на якому доросла косатка на очах у двох малюків обертає морську черепаху довкола свого носа.

Для неї немає жодної складності у тому, аби пробити товстий панцир тварини своїми зубами, однак вона цього не робить. Адже таким чином доросла самиця може навчати малюків переслідувати здобич.

«Хижі дельфіни іноді граються з потенційною здобиччю протягом півгодини або більше, а потім просто пливуть далі, залишаючи жертву неушкодженою. Іншого разу вони можуть переслідувати здобич і вбити її, але не їсти.

Вони, як коти, – іноді не можуть протистояти інстинктам, я думаю», – розповідає Роберт Пітман, морський еколог Національного науково-дослідного центру рибного господарства.


Завдяки таким «іграм» косатки можуть відточувати навички, які потім знадобляться їм у подальшому житті. Черепахи не є звичним раціоном для хижих дельфінів, однак залишки цих рептилій знаходили у їхніх шлунках. Вміння полювати на черепах для косаток у цьому регіоні є дуже корисним через зростання їхньої популяції у певних районах Галапагос. У решті ж світу цей вид рептилій перебуває у небезпеці, а його популяція скорочується через забруднення океанів та незаконне браконьєрство.

Косатки мають унікальний спосіб полювання

Під час експедиції до Антарктиди National Geographic вдалося зафільмувати приголомшливі кадри полювання косаток. Командна робота істотно допомагає їм у цій справі. На ролику чотири хижих дельфіни женуться за тюленем і той застрибує на шматок льоду на поверхні води в надії врятуватися. Тоді група косаток починає рухатися та пускати хвилі, аби зрештою скинути здобич зі схованки.

Експерт з антарктичних китів Арі Фрідлендер розповідає, що тактика полювання ссавців може змінюватися, залежно від ситуації: якщо шматок криги, на якому ховається здобич, доволі невеликий, то косатки можуть підштовхувати його знизу, аби розколоти. Більш великі льодові брили косатки розхитують хвилями, аби перевернути їх чи скинути свою «вечерю» у воду.


«Я багато разів бачив подібний тип поведінки. Вони координують дії, вони застосовують голос та працюють узгоджено. Це дивовижна командна робота, щоб спостерігати», – наголошує дослідник.

Науковці відзначають, що таке полювання у команді є ознакою навчання, інтелекту та поведінки, яка не притаманна іншим видам косаток. Наприклад, косатки, які мешкають біля берегів Патагонії, підпливають дуже близько до берега і хапають тюленів, які наблизилися до води.


В Антарктиді ж одні косатки полюють на рибу, інші – змивають тюленів у воду з криги. Примітно, що коли здобич падає у воду, то хижаки не кусають її одразу, а оглушують. Вочевидь, так з ними легше впоратися.

Утім, навіть це ще не всі здібності косаток. Вони дуже прискіпливі до своєї їжі, а тому їдять не всіх тюленів, і якщо впольований вид їх не зацікавив, ссавці можуть їх просто відпустити.

Подорожують косатки сімейними групами, що значно полегшує їхнє навчання, спілкування і полювання. Протягом життя самиці косаток у групі можуть бути учасниками вбивства до 10 тисяч тюленів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus