USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці знайшли перше свідчення того, що динозаври могли подорожувати через океан. Це вкрай рідкісне явище
Міжнародна група дослідників виявила в Африці останки виду динозавра, що з’явився в нинішній Північній Америці. Оскільки Африканський континент на той час був островом, вони називають єдиний можливий шлях, яким динозавр міг там опинитися, – через океан.

Своє дослідження науковці опублікували у виданні Cretaceous Research, повідомляє Громадське.

Ідеться про вид, який належить родині гадрозаврів – травоїдних динозаврів. Через характерний сплющений ніс їх також називають качконосими динозаврами. Вони могли сягати 15 метрів у довжину; утім, знайдений динозавр, кажуть дослідники, був за розміром як поні.

Гадрозаври з’явилися й жили на території сучасної Північної Америки, після чого поширилися в Азії (тоді ці частини світу були сполучені суходолом) та Європі. Африка на той час була фактично величезним островом і сухопутного маршруту до неї не існувало.

А втім, дослідники під керівництвом Ніколаса Лонґрича з Університету Бата (Велика Британія) виявили рештки гадрозавра в шахті в Марокко. Знахідка датується 65 мільйонами років тому; Лонґрич порівнює її з виявленням кенгуру в Шотландії.

На думку британського науковця та його колег, єдиний шлях, яким цей динозавр міг дістатися до Африки, – морський. Знайденого гадрозавра вони назвали Ajnabia odysseus: перше слово з арабської перекладається як «іноземець», а друге відсилає до Одіссея.

Як саме Ajnabia odysseus перетнув океан – незрозуміло. Лонґрич пояснює, що в гаплозаврів були довгі хвости й сильні ноги, а тому вони цілком могли самотужки переплисти океан, або ж їх віднесло з одного континенту на інший на подобі плоту.

Випадки, коли тварини перетинали океан, дуже рідкісні, але вони все ж трапляються в історії. Приміром, колись ураганами ігуан віднесло з одних Карибських островів на інші, а черепаха із Сейшел проплила сотні кілометрів в Індійському океані й опинилася в Африці.
Коментарів: 1
Волинянин Показати IP 8 Листопада 2020 13:46
Навіть з огляду на існування надконтиненту - Пангеї, незрозуміло яким тут яким боком Волинь з її новинами?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus