USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці знайшли акул, які світяться в темряві. Фото
Вчені, які вивчають акул біля берегів Нової Зеландії виявили три глибоководні види, які можуть світитися в темряві.

Біолюмінесцентних акул виявили у січні 2020 року. Здатність виробляти світло живим організмом є поширеною серед глибоководних жителів, однак вперше науковці задокументували таку властивість у чорної, ліхтарної чорночеревої та південної ліхтарної акули, передає Суспільне.

Тепер чорна акула, яка виростає до 180 сантиметрів стала найбільшим хребетним видом, здатним до біолюмінесценції.
Як пояснюють вчені, всі акули живуть у так званій мезопелагічній або «сутінковій» зоні океану, на глибині від 200 до 1000 метрів, куди не проникає сонячне світло. Дослідники визначили, що світиться нижня частина тіла акул та допустили, що це має замаскувати їх від загроз, які можуть вдарити знизу.

Водночас немає хижака, який би полював на чорну акулу, тому вчені допускають, що вона використовує власне світло для того, щоб освітлювати дно для пошуку їжі та маскування під час полювання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus