USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Науковці з'ясували, як утворилася зірка, якій 13 мільярдів років
Астрономи досліджують дивну зірку, якій понад 13 млрд років. Небесне тіло SMSS J200322.54-114203.3 має концентрацію металів у тисячі разів нижчу, ніж на Сонці. Водночас з цим концентрація деяких металічних елементів у зорі більша, ніж в інших зірок її віку. Мова йде про цинк, європій, уран та, можливо, золото.

Як пише ТСН з посиланням на Nature, астрономи пояснюють такий цікавий феномен вибухом гіпернової зірки багато мільярдів років тому.

Найперше покоління зірок в основному складалося з водню та гелію. Важчі елементи, метали, з'явилися тільки після того, як ці зорі прожили своє життя, перетворилися у наднові та колапсували у нейтронні зорі або чорні діри. Коли ці нейтронні зорі зіштовхуються й зливаються, то може утворюватися ще більше важких елементів.

Друге покоління зірок утворилося уже з металами, які виникли у вибухах наднових та злитті нейтронних зірок. Саме такою є зірка SMSS 2003-1142. Цікавість полягає у в тому, що в інших зорях другого покоління концентрація металів більша. Але водночас концентрація важких елементів менша. І загальновизнаного джерела цинку, європію, урану та золота, – злиття нейтронних зір, – недостатньо для пояснення їх присутності у SMSS 2003-1142.

Вчені розрахували, що дана зірка утворилася із залишків гіпернової зорі, яка мала масу близько 25 Сонць. Окрім того, вона швидко оберталася та мала дуже потужне магнітне поле. Вперше від часу відкриття гіпернових вдалося виявити поєднання швидкого обертання та сильного магнетизму.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus