USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці визначили швидкість смерті клітини
Вперше американські науковці змогли спостерігати за процесом руху "смертельної хвилі" через клітину та визначити швидкість клітинної смерті. Сигнали, які викликають апоптоз - тип самогубства клітин, який також відомий як запрограмована загибель клітин (PCD) рухаються зі швидкістю трьох мікрометрів (0,003 міліметра) на хвилину, пише День з посиланням на Science Alert.

Подібний процес передачі сигналів називається тригерною хвилею. Він нагадує ефект доміно і є важливим біологічним процесом в житті клітини, який використовується для швидкої і надійної передачі інформації на великі відстані.

У багатоклітинних тварин тригерні хвилі беруть участь в клітинному циклі, коли клітини діляться для створення нових клітин. Вони також зустрічаються в мозку як потенціали дії нейронів. Але вченим вперше вдалося зв'язати ці хвилі з загибеллю клітин.

"Ця робота - ще один приклад того, як природа використовує ці тригерні хвилі - речі, про які більшість біологів ніколи не чули. Це тема, що повторюється в регулюванні клітин. Б'юся об заклад, ми скоро побачимо її в підручниках", - сказав один з авторів роботи, біохімік Джеймс Феррелл зі Стенфордського університету в Каліфорнії.

Науковці з'ясували, що смерть клітини починається з пошкодження однієї з її ділянок, яке призводить до вивільнення хімічної речовини, так званого "сигналу смерті". Ця речовина запускає тригерну хвилю, або ланцюгову реакцію, яка поступово зачіпає інші ділянки клітини, вивільняючи там такі ж сигнали.

Це відкриття допоможе вченим зрозуміти, як змусити ракові клітини вбивати себе або як запобігти загибелі клітин, наприклад, при хворобі Альцгеймера або м'язовій дистрофії. Наступне місце, де команда хоче шукати тригерні хвилі, - це імунна відповідь організму.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus