USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці відтворили найстаріший у світі аналоговий комп'ютер, якому понад 2 тис. років
Британські науковці за допомогою комп’ютерного моделювання відтворили антикітерський механізм, якому приблизно дві тисячі років, – пристрій вважають найстарішим у світі аналоговим комп’ютером.

Відповідне дослідження опублікували у Scientific Reports, передає hromadske.

Антикітерський механізм знайшли у 1901 році біля грецького острова Антикітера. Дайвери натрапили на рештки судна, яке, ймовірно, затонуло під час шторму в першому столітті до нашої ери.

Механізм знайшли у коробці з написами, на частинах пристрою також були вигравіювані поради з користування. Вчені вважають, що давньогрецький пристрій використовували для прогнозування руху Сонця, Місяця та п’ятьох відомих тоді планет: Меркурія, Венери, Марса, Юпітера й Сатурна. Повний принцип роботи пристрою залишався невідомим, оскільки збереглися лише 82 його складові.

Науковці за допомогою 3D-моделювання відтворили вигляд антикітерського механізму, показавши передню частину пристрою та його дрібні деталі.

«Сонце, Місяць і планети постають перед нами в одному з найбільших досягнень стародавніх греків. Ми вперше змогли відтворити модель, яка відповідає усім відомостям про об’єкт та науковим описам, які вигравіювали на самому механізмі», – сказав керівник наукової групи Тоні Фріт, передає BBC.

На думку вчених, механізм показував рух Сонця, Місяця та п’ятьох планет на концентричних колах. Водночас робота стародавніх астрономів ускладнювалась їхніми уявленнями про те, що Сонце і планети обертаються навколо Землі, а не навпаки. Якби вони використовували сучасні знання про те, що планети обертаються навколо Сонця, то відтворити рух небесних тіл було б простіше, пише The Guardian.

Науковці вважають, що дослідження наближає їх до розуміння того, як механізм показував небо. Водночас вчені не впевнені, що їхня модель правильна. Також не впевнені, що такий пристрій можна було створити за допомогою стародавніх технологій.

Наприклад, концентричні кола повинні були б обертатися у вкладених одна в одну порожнистих осях. Незрозуміло, як стародавні греки змогли створити такі деталі без токарського верстата.

Також незрозуміло, чи був пристрій іграшкою, навчальним засобом чи чимось іншим. Якщо стародавні греки могли виготовляти такі механічні пристрої, чому вони, наприклад, не зробили годинник, кажуть вчені.

«Дивно, що раніше нічого подібного не знаходили. Якщо вони мали технології для Антикітерського механізму, то чому вони не використали їх для створення інших машин, наприклад, годинника», – зазначив ще один із дослідників Адам Войцик.

Наразі вчені взялися за реконструкцію механізму, відповідно до своєї моделі. Вони спробують побудувати копію Антикітерського механізму за допомогою сучасних технік, а також перевірять, чи можливо створити копію за античними техніками.
Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 15 Березня 2021 09:09
Аналоговий - це електричний, у статті йдеться ж про механічний пристрій, хіба не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus