USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці розкрили таємницю смерті єгипетського фараона Секененра Таа II
Вчені з’ясували, якою була смерть фараона Секененра Таа II, який зіграв значну роль у боротьбі його наступників за об’єднання Єгипту і початок Нового царства.

Про це пише ТСН.

Секененра Таа II був фараоном у Стародавньому Єгипті в 1558-1553 роках до нашої ери. Він правив у Верхньому Єгипті, тоді як райони Середнього Єгипту і Дельти (Нілу) перебували в підпорядкуванні азіатських загарбників гіксосів. Вони тримали владу в країні близько століття, і боротьбу з ними, як вважають вчені, почав саме Секененра.

Ймовірно, правитель загинув внаслідок одного з таких збройних конфліктів, хоча є версія, що його вбили в результаті палацової змови, уві сні. А ось сам факт вбивства незаперечний, оскільки на мумії присутні численні травми, які не мають загоєння за життя.
Мумію фараона знайшли ще у 1880-х роках. Відтоді її вивчали багато єгиптологів, зокрема було проведено рентгенівське дослідження в 1960-х. Вчені дійшли висновку, що Секененра отримав кілька серйозних травм голови: інших ран на тілі не виявили. Передбачалося також, що бальзамування відбувалося в поспіху, про що свідчила погане збереження мумії.

Вчені з Каїрського університету (Єгипет) провели комп'ютерну томографію мумії Секененра, що дозволило дізнатися нові подробиці про його загибелі: вони вважають, що на момент смерті у фараона були зв'язані руки за спиною ― це позбавляло його шансів на захист.

Тому версія про загибель уві сні, ймовірно, є хибною. Швидше за все, фараон брав участь у битві, а потім потрапив в полон і був страчений. Крім того, дослідники вважають, що ударів царю завдавала не одна людина, а кілька ― з різних кутів і за допомогою різної зброї. Все це, на думку вчених, дуже схоже на церемоніальну кару.

Автори роботи встановили вік, в якому загинув фараон, ― йому було близько 40 років. Те, що всі ці подробиці залишалися поза полем зору минулих досліджень, пов'язане з тим, що мумію Секененра вміло забальзамували, а сліди злочину приховали. Тому бальзамування, ймовірно, відбувалося зовсім не в поспіху, а навпаки, з великою акуратністю й увагою. Швидше за все, це робили в королівській майстерні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus