USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Над нашими головами щось не так. Загадкова аномалія під Африкою послаблює магнітне поле Землі
Магнітне поле Землі знаходиться в стані різкого ослаблення. Згідно з приголомшливим дослідженням, проведеним на початку цього року, це феноменальне порушення триває більше тисячі років. Про це пише TheБабель з посиланням на Sceince Alert.

Магнітне поле Землі не тільки дає нам наші північний і південний полюси; це також те, що захищає нас від сонячних вітрів і космічного випромінювання — і це невидиме силове поле швидко слабшає.

Регіон, який найбільше хвилює вчених в даний час, називається південноатлантичною аномалією - величезний простір, що простирається від Чилі до Зімбабве. Поле всередині аномалії настільки слабке, що супутники Землі можуть потрапити в нього, тому що додаткове випромінювання, яке воно пропускає, може порушити їх електроніку.

Одна з причин, по якій вчені мало що знають про магнітну історію Землі, полягає в тому, що в ній відсутні так звані археомагнитні дані, фізичні докази магнетизму в минулому Землі, збережені в археологічних реліквіях минулих століть.

Один такий належав групі давніх африканців, які жили в долині річки Лімпопо, яка межує з Зімбабве, Південною Африкою і Ботсваною: регіонами, які знаходяться в межах сьогоднішньої південноатлантичної аномалії.

Приблизно 1000 років тому ці народи банту проводили складний, забобонний ритуал у часи екологічних труднощів. У часи посухи вони спалювали свої глиняні хатини і зернові склади в священному очищувальному обряді, щоб дощі поновилися.

«Коли ви спалюєте глину при дуже високих температурах, ви фактично стабілізуєте магнітні мінерали, а коли вони охолоджуються від цих дуже високих температур, вони фіксують запис магнітного поля Землі», - пояснив один з фахівців, геофізик Джон Тардуно.

Таким чином, аналіз стародавніх артефактів, які пережили ці підпали, показує набагато більше, ніж просто культурні звичаї предків сучасних південних африканців.

«Ми знайшли докази того, що ці аномалії траплялися в минулому, і це допомагає нам контекстуалізувати поточні зміни в магнітному полі», - сказав Тардуно.


Подібні коливання відбулися в 400-450 роках н. е., 700-750 роках н. е. і 1225-1550 роках н. е.

Передбачається, що щільна область, існуюча між гарячим рідким залізом зовнішнього ядра Землі і більш жорсткою, більш холодної мантією, якимось чином порушує залізо, яке допомагає генерувати магнітне поле Землі.

Як пояснюють дослідники, загальноприйнята ідея зміни полюсів полягає в тому, що вони можуть початися де завгодно в ядрі, але останні результати показують, що відбувається в магнітному полі над нами пов'язане з явищами в особливих місцях на межі ядро-мантія.

Якщо вони мають рацію, великий шматок головоломки ослаблення поля просто впав нам на коліна - завдяки ритуалу спалювання глини тисячоліття тому. Однак поки рано говорити напевно, чи призведе це до повного розвороту полюса.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus