USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На Меркурії знайшли мільярди тонн льоду
Вчені підтвердили, що на планеті, незважаючи на величезну температуру, знаходиться величезна кількість льоду.

Дослідники з Технологічного інституту Джорджії в ході чергової роботи, змоделювавши ситуацію на Меркурії, змогли переконатися, що на планеті не просто може утворюватися лід, але і навіть залишатися в твердому стані довгий час, інформує Bizua.

Мінерали в поверхневому грунті Меркурія містять так звані гідроксильні групи, які в основному створюються протонами. Екстремальний рівень тепла допомагає вивільняти гідроксильні групи, а потім вони утворюють молекули води і водню, які відриваються від поверхні і переміщаються навколо планети.

Частина молекул руйнується сонячним світлом або піднімається далеко над поверхнею планети, а інші молекули приземляються біля полюсів Меркурія в постійних тінях кратерів, які захищають лід від сонця.

У Меркурія немає атмосфери і, отже, немає повітря, яке б проводило тепло, тому в ділянках з тінню молекули стають частиною постійного льоду на поверхні планети.

«За нашими оцінками, приблизно за 3 мільйони років на Меркурії утворилося близько 10 мільярдів тонн льоду. Лід, що утворився за допомогою гідроксильних груп, може становити до 10% від усього обсягу льоду на Меркурії», – заявив дослідник школи хімії та біохімії штату Джорджія і перший автор статті, опублікованої на Georgia Tech, Брант Джонс.

Раніше в результаті поглибленого аналізу знімків автоматичної міжпланетної станції MESSENGER вчені NASA виявили істотні запаси льоду не тільки у великих, але і в дрібних кратерах на полюсах найближчої до Сонця планети.

Загальна площа крижаного покриву тільки в трьох найбільших кратерах планети за зібраними раніше даними становила не менше чотирьох тисяч квадратних кілометрів, а ще більше замороженої води ховається під грунтом на рівнинах навколо кратерів, а також в чотирьох воронках діаметром близько п’яти кілометрів на північному і південному полюсах Меркурія.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus