USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На Марсі знайшли паливо
Орбітальний апарат ExoMars виявив на Марсі сліди хлористого водню. Цей газ складається з атома водню та атома хлору.

Учені вважають, що утворення цього газу пов’язане з пиловими бурями на планеті, інформує НВ.

«Ми вперше виявили хлористий водень на Марсі. Це перше виявлення галогенового газу в атмосфері Марса, і воно являє собою новий хімічний цикл, який необхідно зрозуміти», – сказав фізик Кевін Олсен з Оксфордського університету у Великій Британії.

Орбітальний апарат ExoMars виявив хлороводень як в північній, так і в південній півкулях Марса під час пилової бурі.

Учені припускають, що утворення газу може складатися з декількох етапів і вимагає декількох ключових інгредієнтів. По-перше, потрібен хлорид натрію, це звичайна сіль, що залишився від процесів випаровування. На Марсі багато такої речовини. Учені вважають, що це залишки древніх солоних озер. Коли пилова буря збурює поверхню, хлорид натрію робить викид в атмосферу.

Ще є марсіанські полярні крижані шапки, які при нагріванні влітку тануть. Коли водяна пара змішується з сіллю, то утворюється хлор. Згодом він вступає в реакцію з утворенням хлористого водню.

«Водяна пара необхідна для звільнення хлору, і вам потрібні побічні продукти води – водень – для утворення хлористого водню. Вода має вирішальне значення в цій хімії», – сказав Олсен.
Коментарів: 4
Правдоруб Показати IP 13 Лютого 2021 11:52
З розчину солі NaCl, СaCl, MgCl та ін. в воді хлор виділяється лише під час мембранного електролізу що неможливо в природніх умовах, тим більше що вода на Марсі може знаходитись лише в твердому стані, через розріджену атмосферу при танені вона сублімує - перетворюється з твердої в газоподібну минуючи рідку фазу через що хімічна взаємодія неможлива, через це походження хлору може бути іншим, а воднем перенасичені надра всіх планет і виділяється він з гідридів металів.
Марсіанин до Правдоруб Показати IP 13 Лютого 2021 18:15
Теж мені ,,варщик,, знайшовся... Ти на Марсі був ,,Г-ній,,
Читач до Правдоруб Показати IP 14 Лютого 2021 08:50
Незабаром і дрова знайдуть.
Ivan Показати IP 15 Лютого 2021 13:58
Може дрова ы знайшли, але хто нам про це скаже, тайна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus