USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На Мадагаскарі знайшли найменшого в світі хамелеона
Дев'ять років тому вчені описали найменшого хамелеона в світі - Brookesia micra довжиною 23-29 міліметрів. Тепер це звання пішло до іншої ящірки - крихітного хамелеона Brookesia nana. Його теж знайшли на Мадагаскарі.

Про це повідомляє Голос UA.

«На Мадагаскарі є безліч надзвичайно мініатюрних хребетних, в тому числі найменші примати і одні з найменших жаб у світі, які еволюціонували незалежно», - заявив співавтор дослідження Андолалао Ракотоарісон.

Довжина тіла нанохамелеона - 13,5 міліметра, з хвостом - 21,6. Самки трохи більші і можуть виростати до 28,9 міліметра. Через це у самців досить великі для їх пропорцій геніталії. В ерегованому стані - 18,5% від розміру тіла.

«Надзвичайно мініатюрні самці дрібних видів потребують відносно великих геніталіях, щоб успішно спаровуватися з більшими самками», - пояснив співавтор дослідження Мігель Венцес.

Brookesia nana мешкає в лісах на півночі Мадагаскару. У цього хамелеона, як і в інших представників сімейства, немає можливості кардинально міняти колір - це прерогатива більших ящірок. Але все одно знайти крихітну рептилію непросто.

«Для цього потрібно багато терпіння і досвідчене око. Постійно практикуючись, можна досягти хороших результатів, але ми також часто працюємо з місцевими гідами, які є експертами в пошуку цих крихітних хамелеонів», - розповів співавтор дослідження, німецький зоолог доктор Марк Шварц.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus