USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На Мадагаскарі знайшли череп дивовижного птаха часів динозаврів
28 Листопада 2020 19:05
0
Палеонтологи вивчили череп птаха, що жив на Мадагаскарі в кінці крейдяного періоду. Вони виявили, що дзьоб нового виду дивно схожий на сучасних нам птахів – туканів.

Відкриття істоти, яка нагадує тукана з зубами, спростувало припущення про різноманітність птахів, які жили поруч з динозаврами, впевнені американські палеонтологи, повідомляє НВ.

Витончений череп птаха, якого вчені назвали Falcatakely forsterae, довжиною менше дев’яти см, його можна легко не помітити. Фактично, так воно і було, зразок кілька років провів в купі скам’янілостей, перш ніж комп’ютерна томографія показала, що зразок заслуговує на більшу увагу.

Виявляється, високий косоподібний дзьоб викопного птаха, який нагадував дзьоб тукана, ніколи раніше не зустрічався в літописі скам’янілостей.

«Птахи в мезозойську еру – від 250 до 65 мільйонів років тому – малидещо неспецифічні дзоби. Фалькатакелі повністю змінив уявлення, у нього з’явився довгий високий дзьоб, не схожий на все, що відомо в мезозої», – сказав професор анатомії і нейробіології в Університеті Огайо Патрік О’Коннор, провідний автор дослідження нової істоти.

Хоча у Falcatakely forsterae була дзьоб, досить знайомий за такими сучасними птахами, як тукани і птахи-носороги, кістки, складові його черепу, мало схожі на кістки цих сучасних істот.

«Не дивлячись на загальну форму дзьоба, схожу з сучасними птахами, такими як тукани, основний кістяк набагато більше схожий на динозаврів-тероподів, таких як Дейноніх і Велоцераптор. Це перевертає те, що ми знаємо про анатомію мезозойських птахів з ніг на голову», – сказав О’Коннор.

Виявити ці особливості було непростим завданням. Скам’янілість була спочатку зібрана в 2010 році на північному заході Мадагаскару. Коли сім років потому дослідники нарешті звернули на неї увагу, вони зіткнулися з проблемою: череп і дзьоб були занадто тендітними, щоб їх можна було витягти для дослідження.

Тому команда використовувала візуалізацію з високою роздільною здатністю і цифрове моделювання, щоб «віртуально препарувати» кістки. Потім вони використовували 3D-принтери, щоб відновити череп і порівняти його з іншими відомими видами.

За словами Деніела Філда з відділу наук про Землю Кембриджського університету, який рецензував дослідження, вчені виявили «майже неймовірну» тварину. Справа не тільки в формі черепа, але і в тому, що на кінці дзьоба знайшли єдиний збережений зуб, можливо, один з багатьох, які були у птиці.

«Ці особливості надають черепу Фалькатакелі майже комічний профіль – уявіть собі істоту, що нагадує крихітного зубастого тукана», – писав Філд. Він додав, що в жодного з приблизно 200 видів птахів, відомих з того періоду, «череп не схожий на череп Фалькатакелі».

Для О’Коннора це відкриття свідчить про потенційно величезні прогалини в наших знаннях про птахів, які жили разом з динозаврами.

«Існує період, що перевищує 50 мільйонів років, коли ми майже нічого не знаємо про історію еволюції птахів», – сказав він.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus