USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На Мадагаскарі виявили одного з найменших приматів в світі
У тропічних лісах північно-східного Мадагаскару був виявлений новий вид мишачого лемура, розміри якого не перевищують 26 см.

Французькі дослідники з колегами з Німеччини, США, Португалії та Мадагаскару вважають, що цей вид знаходиться під загрозою зникнення через вирубку лісів.

Про це повідомляє Новое Время.

Мадагаскар є однією з головних точок біорізноманіття в світі, а лемури – це ендемічна група приматів острова. Сьогодні визнано понад 100 видів лемурів, що становлять близько однієї п’ятої всіх живих приматів на Землі. Однак повний ступінь різноманітності видів лемурів ще не повністю відомий, оскільки деякі райони на Мадагаскарі все ще погано вивчені.

Серед найбільш поширених та адаптованих лемурів – мишачі лемури – дрібні, всеїдні нічні примати роду Microcebus. Цих істот можна знайти у всіх регіонах Мадагаскару, де є ліси.

У мишачих лемурів загальна довжина голови, тіла і хвоста зазвичай менше 27 см, що робить їх одними з найменших приматів. Перші два види були відкриті майже три десятиліття тому, а зараз цей рід включає 25 видів, в основному діагностованих за даними ДНК.

«Багато з нових виявлених видів були описані на основі декількох генетичних маркерів, і деякі вчені піддали критиці інфляцію видів, ставлячи під сумнів існування майже половини сучасних видів, але не ставлячи під сумнів ризики зникнення», – сказав співавтор відкриття доктор Лоунес Чіхі, науковий співробітник університету Поля Сабатьє в Тулузі.

В ході дослідження доктор Чіхі і його колеги обстежили спільноти лемурів в п’яти різних місцях на північному сході Мадагаскару, вимірюючи різні морфологічні параметри для 123 особин.

«Ми продемонстрували, що деякі з цих особин належать до різнорідної лінії, різновиду, ніколи не описаного раніше», – сказав доктор Чіхі.

Вид був названий мишачим лемуром Іони (Microcebus jonahi) в честь приматолога професора Іони Ратсімбазафі, який присвятив життя роботі по збереженню лемурів на рідному острові Мадагаскар.

Нововідкритий вид – один з найменших приматів в світі – його розмір становить близько 26 см від носа до хвоста, а його маса становить всього 60 грамів. Вони покриті густим і щільним рудувато-коричневим хутром, нижня сторона тіла світліше верхньої. Між самцями і самками немає значущих зовнішніх відмінностей. Від найбільш схожого виду, мишачого лемура Макартура (Microcebus macarthurii), мишачий лемур Іони відрізняється більш довгим тілом в поєднанні з більш коротким хвостом, широкими вухами і короткою головою.

Мишачий лемур Іони мешкає в тропічних лісах в невеликому регіоні на північному сході Мадагаскару. З 25 спійманих особин шість були спіймані в майже незайманому лісі з досить суцільним пологом, а п’ять – в сильно деградованих лісах з переривчастим покровом.

«Втрата природного місця існування і постійні зміни в землекористуванні в регіоні призводять до ізоляції невеликих груп тварин, що сприяє їх зникненню», – підкреслили біологи.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus