USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: На Хмельниччині знайшли поселення трипільців V тисячоліття до нашої ери
На трипільське поселення приблизно V тисячоліття до нашої ери натрапили учасники археологічної експедиції. Це сталося біля Голоскова Кам’янець-Подільського району.

Про це повідомляє 24 канал.

Про знахідку повідомив науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петро Болтанюк. За його словами, розкопки проводили на місці, де залишки поселення вже виявляли.

Утім, це було понад 70 років тому – ще в 1947 році. Тоді краєзнавець Микола Бурковський знайшов ознаки трипільської культури. Але досліджень цієї території відтоді не проводив ніхто.

Мовиться про землю біля села Голосків Кам’янець-Подільського району. У 2021 там зібралися на археологічну експедицію науковці, студенти та магістранти-історики.

У траншеї посеред поля археологи на глибині у півтора метра знайшли кам’яну кладку з червоних цеглин.

Учасник експедиції Євгеній Левінзон розповів, що ці цеглини – характерне для трипільського поселення перекриття між поверхами. Власне, трипільці будували наземні глинобитні двоповерхові хати з дерев’яними каркасами.

«Трипільці часто переселялися з місця на місце, раз на 50–80 років. Свої поселення вони спалювали перед переїздом. Науковці називають різні причини цього – і виснаження ґрунтів, і якісь ритуальні речі, і запобігання спалахам епідемій»,– пояснив науковець.
Інша учасниця експедиції Олександра Бєлік підрахувала, що знайдене трипільське поселення розташовувалося на площі приблизно в 10 гектарів.

Петро Болтанюк додав, що про наукову цінність знайденого говоритимуть пізніше – коли матеріал пройде камеральне опрацювання на предмет цікавості та унікальності.

За попередніми даними, знайдені залишки кераміки датовані приблизно останньою третиною V – початку IV тисячоліть до нашої ери.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus