USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: На Буковині знайшли римське поселення середини V століття
Біля села Бузовиця поблизу ексрайцентру Кельменці, тепер Дністровський район, археологи знайшли велике античне поселення.

Про це повідомляє Голос України.

Виглядає так, що воно займало близько 60 гектарів. Вчені припускають, що його розквіт співпав з розпадом Римської імперії. Розкопували ціле літо і знайшли низку унікальних артефактів: зброю, ремісницькі знаряддя, побутові речі, вироби з бронзи.

Накопали і 50 екземплярів плитоподібної цегли – плінфи, яку зазвичай використовували на будівництвах у Візантії та Римі. Варвари випалювати кераміку не вміли. Є думка, що поселення було крупним адміністративним центром.

Навколо в Україні нема таких поселень. Найближчими є античні міста за 300-400 кілометрів звідси, зазначають археологи.

«Тут немає золотих чи срібних прикрас, предметів, за якими звикли полювати «чорні археологи», натомість є чимало елементів декору, зброї, ремісничих знарядь, побутових предметів.

Ми знаходимо тут дуже корисні речі, до прикладу, фібули. Це такі застібки, якими прищеплювали покривала чи плаття. Час їх створення можна визначити з точністю до 25 років. Ми знаємо, що ці речі використовували у 375-400 році нашої ери», – зазначив керівник дослідницької групи, фахівець Інституту археології Національної академії наук України Олег Петраускас, який безпосередньо брав участь у роботах.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus