USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: На 3D-принтері вперше надрукували рогівку ока
Вчені з Університету Ньюкасла в Англії вперше змогли надрукувати на 3D-принтері рогівку ока, передню, найбільш опуклу прозору частину очного яблука, повідомляє tehnot.com з посиланням на sciencedaily.

Рогівка, як зовнішня оболонка відіграє важливу роль для фокусування оптичної системи очей. І зараз у трансплантологів склалася ситуація нестачі цього органу для пересадки. Причому в світі налічується близько 10 млн осіб, які потенційно потребують такого хірургічного втручання для запобігання сліпоти.

Дослідники взяли клітини (стовбурові) рогівки здорового донорського органу і змішали їх з альгінатом і колагеном для створення матеріалу, з яких можна надрукувати 3D-об'єкт.

Далі використовувався простий і відносно недорогий 3D-біопринтер. Біочорнила успішно екструдовані в концентричних колах, щоб сформувати правильну форму. Процес друку зайняв не більше 10 хвилин.

Че Коннон, професор в Університеті Ньюкасла, який очолює цю групу, прокоментував відкриття:

"Багато команд по всьому світу намагаються створити біочорнила, щоб зробити процес друку частин тіла здійсненним. Наш унікальний гель - комбінація альгінату і колагену утримує стовбурові клітини живими. Матеріал досить жорсткий, щоб утримувати форму, але при цьому досить м'який, щоб його могло видавити сопло принтера.

Тепер у нас є готові до використання біочорнила, що дозволяють друкувати тканини, не турбуючись про вирощування клітин в окремо. "

Розміри надрукованій тканини спочатку бралися з реальної рогівки. Скануючи очі пацієнта, команда може використовувати ці дані для швидкого друку з потрібними розмірами, формою і характеристиками.

Тепер надруковані на 3D-принтері рогівки повинні пройти обов'язкові випробування, а це означає, що пройде кілька років до моменту, коли можна буде їх використовувати для трансплантації.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus