USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Мурахи вміють лікувати поранених побратимів
Комахи вміють лікувати поранених і побратимів, які втратили кінцівки.

Великі африканські мурахи Megaponera analis - не найкращі будівельники і не розводять тлю, це «народ воїнів», хижаки. Вони спеціалізуються на термітах, на гнізда яких влаштовують масові набіги. Групи із декількох сотень солдатів атакують швидко і жорстоко, несучи до себе і личинки, і тіла дорослих ворогів для поїдання, передає Вокруг Света.

Однак терміти аж ніяк не беззахисні і відчайдушно обороняються, а потужні щелепи дозволяють наносити дуже небезпечні укуси. Втрата однієї або декількох кінцівок для цих мурах - цілком звичайна справа. У минулому році німецькі дослідники помітили, що поранені мурахи здатні використовувати спеціальний феромон, закликаючи на допомогу товаришів, і тоді інші Megaponera можуть відтягнути їх в мурашник для відновлення сил.

У новому дослідженні вчені описали роботу «мурашиних санітарів» після того, як поранені доставлені в гніздо. На зробленому вченими відеозаписі видно, як робочий «санітар» проводить кілька хвилин, «вилизуючи» рани пораненого солдата.

Експерименти показали, що ця процедура дійсно рятує життя: мурахи, які втратили кінцівку і не проходили таке «облизування», гинули у 80 відсотках випадків протягом декількох годин після поранення. І навпаки, ті, хто був вчасно «підлікуваний», виживали з вірогідністю близько 90 відсотків. Мурахи прямо на полі бою вирішують, хто буде «гідний» вилікуватися і повернутися у стрій, не підбираючи важко поранених або тих, хто втратив уже п'яту кінцівку. Більш того, смертельно поранені особини самі відповзають в сторону, не заважаючи забирати легше поранених товаришів.

При цьому вчені визнають, що поки не можуть сказати, як саме діє ця «санобробка». Можливо, вона дозволяє просто прибрати сміття і бруд із рани, а можливо, «санітари» додатково обробляють її яким-небудь секретом з антимікробною дією.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus