USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Мікроби-рятівники: вчені створили мікроорганізм, який ефективно переробляє пластик
Біологи з Великої Британії розробили гібридний фермент, який дозволяє переробляти пластик у шість разів ефективніше, ніж будь-які інші мікроорганізми.

Кілька років тому вчені з Японії виявили мікроорганізм Ideonella sakaiensis, який може переробляти пластик.

Про це повідомляє Новое Время.

Ключовим у роботі цих бактерій є фермент поліетилентерефталату (PETase), який може руйнувати пластик.

У новому дослідженні біологів з Портсмутського університету вчені підтвердили існування схожого ферменту, і заявили, що їх гібрид може переробляти пластик на 20% ефективніше.

Новий фермент називається MHETase, і він, як PETase, дозволяє бактерії Ideonella sakaiensis використовувати пластик як єдине джерело вуглецю, по суті переробляючи цей матеріал.

Вчені з Великої Британії дійшли висновку, що гібрид цих ферментів дозволить знищувати пластик ще ефективніше: PETase руйнує поверхню пластика, а MHETase зможе подрібнювати його до рівня будівельних блоків. Експеримент показав, що об’єднання цих ферментів підтвердило поліпшену роботу мікроорганізму у поглинанні пластика.

«Ми були раді бачити, що наш новий химерний фермент у три рази швидше, ніж окремі ферменти, отримані природним шляхом, що відкриває нові можливості для подальших поліпшень», – заявили автори роботи.

У природі існують і інші мікроорганізми, які можуть переробляти целюлозу, хітин і т. і.

Дослідники припускають, що «коктейль» з ферментів, що руйнують пластик, дозволить розробити перспективні системи для знищення полімерних відходів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus