USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Метеорит «Цікава Марі» містить мінерали старіші за Сонце. Їм до семи мільярдів років
Вчені Вашинтонського університету в Сент-Луїсі (США) дійшли до висновку, що шматок метеорита, який впав на Землю, містить унікальні відомості про історію космосу.

Своє дослідження вони опублікували в Nature Astronomy, інформує ТСН.

1969 року в мексиканській пустелі випав вогненний град з уламків метеорита Альєнде – найбільшого углистого метеорита, знайденого на Землі.

Альєнде вважається найбільш вивченим метеоритом, але і він може здивувати. Нещодавно всередині космічного тіла знайшли міжзоряний матеріал, який є старшим за Сонячну систему.

Ця стародавня матерія називається досонячними / міжзоряними зернами (або досонячними реліктами) – це частинки мінералів, які конденсувались навколо зірок, що вмирали, ще до появи Сонця та залишалися незмінними після формування Сонячної системи.

Знайдення досонячних реліктів – надзвичайно рідкісне явище, хоча лише кілька тижнів тому їх знайшли в іншому метеориті, який впав у Австралії 1969 року (як і Альєнде). Вік цих частинок становить від 5 до 7 мільярдів років, тоді як Сонячна система зародилася близько 4,6 мільярда років тому.

«Дивно, що ми знайшли ці зерна досонячного матеріалу. Відповідно до наших поточних уявлень про формування Сонячної системи, зерна досонячної речовини не повинні витримувати без втрати їхніх структурних особливостей умови, в яких формувалися такі включення», – розповіла Ольга Правдивцева з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, головний автор нового дослідження.

Метеорит Curious Marie (Цікава Марі) (названий так на честь знаменитого фізика Марії Кюрі) є прикладом такого «включення», або шматок метеорита, названий «включенням, багатим кальцієм і алюмінієм» (calcium-aluminum-rich inclusion, CAI). Ці об’єкти, які одними з перших конденсувались з сонячної туманності, допомагають космохімікам визначати вік Сонячної системи.

Правдивцева і співавтори проаналізували ізотопний склад благородних газів, які входять до складу речовини метеорита Curious Marie, і показали наявність у зразку карбіду кремнію (SiC), структура якого несе сліди формування в досонячному середовищі з матеріалу міжзоряного простору.

Гранули, що складаються з карбіду кремнію (SiC) вважаються однією з найстаріших твердих речовин, що утворилися в нашій системі. Вони з’явилися в умовах перегріву сонячної туманності – пекучої концентрації газу і пилу, яка породила Сонячну систему і повинна була бути занадто гарячою для міжзоряних зерен (1227 ° C).

Дослідники поки не можуть пояснити, як карбід кремнію від іншої зірки потрапив в тверді тіла, бо вони вважали, що зерна досонячнго матеріалу нездатні без розплавлення витримувати умови навкого молодого Сонця.

«Хоча CAI, найдавніші датовані тверді частинки Сонячної системи, були ретельно вивчені, все ще залишаються питання щодо природи і походження ізотопних аномалій, які вони несуть, їхнього розподілу серед примітивних метеоритних класів і взаємозв’язку з іншими метеоритними компонентами», – вважають автори дослідження.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американський телескоп DKIST зробив найбільш детальні в історії фотографії поверхні Сонця.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus