USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: «Марсіанський» ґрунт виявився придатним для життя черв'яків
29 Листопада 2017 15:20
0
Учені з Нідерландів провели експеримент з вирощування овочів в аналогу марсіанського ґрунту. Дослідники виявили, що в цьому ґрунті можуть успішно розмножуватися дощові черв'яки, необхідні для створення замкнутої екосистеми.

Вчені з Вагенінгенського університету в Нідерландах вже кілька років досліджують аналоги марсіанського ґрунту, щоб дізнатися, чи зможуть майбутні колоністи Марса вирощувати овочі на Червоній планеті. На одному з недавніх етапів експериментів у ґрунт запустили черв'яків. Вчені виявили, що хробаки не тільки змогли вижити у вулканічному ґрунті, а й дали потомство. Про результати експерименту повідомляє сайт Phys.org, передає Naked-science.

Дощові черв'яки принципово важливі для родючості ґрунту. Роблячи в ньому ходи, черви полегшують доступ повітря і вологи в ґрунт. Крім того, вони переробляють відходи та виробляють біогумус - органічне добриво, яке збагачує ґрунт азотом, фосфором і калієм.

Дослідники припускають, що в якості заміни земного ґрунту космічні колоністи будуть використовувати реголіт - сипучий шар піску і пилу на поверхні Марса. Добувати його, ймовірно, доведеться на відносно великій глибині, щоб знизити вплив радіації. В експериментах на Землі реголіт замінюють тефрою - піском і попелом, які викидають в повітря вулкани під час виверження. Також в ґрунт додали залишки рослин, які виростили в попередніх дослідах, наприклад бадилля помідорів. Черви подрібнюють ці залишки, і рослини легше переробляються бактеріями, що мешкають в ґрунті. Перед тим як запустити в тефру черв'яків, «ґрунт» удобрили свинячим гноєм. Дослідники припускають, що в умовах замкнутої системи колоністи зможуть застосовувати для добрива власні екскременти. Це дозволить максимально використовувати всі відходи колонії.


Досвід почався в квітні, за кілька місяців вчені виростили врожай руколи. Дослідники протестували кілька зразків ґрунту, в тому числі і аналог реголіту з поверхні Місяця, створений з базальтового попелу. Виростити салат вдалося і в «марсіанському», і в «місячному» ґрунті, але «марсіанський» ґрунт виявився особливо вразливим до дії гною. Середовище не відбилося на поведінці хробаків: в «марсіанському», «місячному» та контрольному земному ґрунті вони вели себе однаково. Вчені побоювалися, що гострі грані частинок тефри можуть нашкодити черв'якам, але цього не сталося. В кінці експерименту дослідники виявили двох молодих черв'яків - значить, хробаки не тільки здатні вижити в ґрунті, а й можуть розмножуватися в ньому. Постійна популяція хробаків, яка зможе відтворюватися самостійно, полегшить створення замкнутої екосистеми.

Раніше вченим Вагенінгенского університету вдалося виростити на імітації марсіанського ґрунту овочі і злаки: редис, помідори, горох і жито. Вчені виміряли рівень важких металів в урожаї і заявили: продукти не здатні нашкодити здоров'ю людини, їх можна їсти без побоювання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus