USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Магнітні полюси Землі міняються місцями
Магнітне поле планети слабшає, це може викликати збої в роботі енергосистем і різкі зміни клімату.

Рідке зовнішнє ядро ​​Землі створює навколо планети магнітне поле, яке захищає нас від руйнівних сонячних вітрів. Воно з'явилося 4 мільярди років тому і простягається на тисячі кілометрів у космос. Його вплив помітно в усьому: від чудових північних сяйв до злагодженої роботи енергосистем, передає Вокруг Света.

Однак за останні 200 років магнітне поле Землі ослабло на 15%. Вчені попереджають, що це може бути ознакою або зміни полюсів, або повного його зникнення.

У дослідженні Даніеля Бейкера, фізика з університету Колорадо, запропоновані розрахунки цієї інверсії. Він стверджує, що зміни магнітного поля, можливо, зроблять деякі місця нашої планети непридатними для проживання. Руйнівні потоки сонячного вітру, галактичне випромінювання, проникаючи крізь пошкоджений радіацією озоновий шар виведуть з ладу роботу всіх земних енергосистем і змінять існуючі моделі клімату.

Південний і північний магнітні полюси міняються місцями через кожні 200 або 300 млн років. Красномовні свідчення цих змін виявлені археологами в геологічних шарах гірських порід. Однак остання інверсія полюсів відбулася 780 млн років тому. Те, що зараз відбувається, - не вписується в існуючі сценарії.

Супутникові дані, отримані від ESA, підтверджують неминучість цього перетворення. Космічні апарати давно відчувають більшу силу космічного випромінювання. Вчені припускають, що запаси заліза і нікелю в рідкому шарі земного ядра виснажується, вони описують «неспокійну діяльність», хоча не знають, чим вона викликана.


Магнітосфера землі не дозволяє зарядженим частинкам сонячного вітру перетинати лінії поля і змушує їх огинати Землю. Магнітне поле знаходиться в постійному русі і поступово слабшає. Якщо поле остаточно зникне, то Земля перетвориться на мляву Червону планету - Марс.

Однак для цього потрібні мільйони років. Зараз всі процеси в земному ядрі відбуваються занадто швидко. Тому вчені припускають, що вони говорять про зміну полюсів. Але навіть інверсія здатна руйнівно вплинути на електросистеми, підвищити радіаційний фон, викликати радикальні зміни клімату і сплеск захворювань на рак.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus