USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Людина в космосі стає вищою: що ще відбувається з організмом космонавта
Чи задумувався ти колись про те, що відбувається з людським організмом у космосі? О, повір, багато цікавого.

Наприклад, людина у космосі стає вищою, але слабшою. Про інші цікавинки – читай нижче.

Людина в космосі стає вищою

Через 6 місяців у космосі космонавти, скажімо так, розтягуються. Тобто, стають вищими – приблизно на 3%. Це все через хребет – він не відчуває тиску сили тяжіння (гравітації), тому дещо розслабляється і стає довшим.

На щастя, ці зміни короткочасні – людина повертається до свого звичного зросту, коли повертається на Землю, упродовж всього кількох місяців.

Людина в космосі стає слабшою

Мовиться про м’язи. І винна тут знову сила тяжіння – без неї певні м’язи не зазнають навантаження, тож виникає ризик атрофії. А послаблення їх відбувається так точно. У польоті тривалістю від 5 до 11 днів космонавт може втратити до 20% м’язової маси!

Після повернення на Землю її можна відновити, проте триваліші польоти погіршують шанси на це.
Людина в космосі втрачає щільність кісток

У 2009 році вчені дослідили 13 астронавтів, і виявили, що: щільність кісток у них впала на 14% за пів року перебування на борту МКС (Міжнародної космічної станції). Найгірша ситуація була у 3 людей – вони втратили понад 30% (а це вже практично остеопороз).

Людина в космосі зазнає перерозподілу рідин в організмі

Це відбувається на початках польоту в космосі. Людське тіло тоді пристосовується до майже нульової сили тяжіння, тож рідина у тілі космонавта перерозподіляється.

Як саме? Набрякає обличчя (верх тіла), а ноги (низ тіла) стають тоншими.

Чому? Бо тяжіння більше не змушує рідини, даруй за тавтологію, тяжіти до низу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus