USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Люди вживали тютюн та релаксанти ще 6 тисяч років тому
Зіпсовані зуби – чи не перша ознака, за якою можна визначити курця. Тому, щоб визначити, наскільки давня культура споживання тютюну, вчені вирішили проаналізувати зубний камінь стародавніх людей.

І не прогадали. Дослідникам вперше вдалося витягти нікотин із зубів людей, похованих від 300 до 6000 років тому, передає Вокруг Света.

«Виявивши нікотин і залишки інших лікарських рослин у зубному камені стародавніх людей, ми відповіли собі на запитання, чи вживали вони наркотичні речовини, - говорить Шеннон Ташінгем, доцент кафедри антропології Університету штату Вашингтон. - А ще це допоможе нам визначити, хто саме використовував тютюн - всі члени суспільства, тільки дорослі, чоловіки або жінки».

Крім нікотину в зубному камені стародавніх людей були виявлені залишки лікарських препаратів на основі кофеїну та атропіну, які, ймовірно, використовувалися як релаксанти.

Один зі зразків, у якому виявили нікотин, належав дорослому чоловікові, похованому з трубкою, а інший - літній жінці. За словами дослідників, це підтверджує гіпотезу про те, що тютюн курили переважно старі жінки, а молоді уникали впливу нікотину та інших речовин, щоб не нашкодити немовлятам. Отже, люди вже 6000 років тому здогадувалися про шкоду куріння.

Раніше дослідження способів вживання тютюну в Північній і Південній Америці ґрунтувалося на вивченні курильних трубок, обвугленого насіння тютюну, а також волосся і фекалій древніх людей. Але аналіз зубів, на думку вчених, може стати новим і більш достовірним джерелом інформації.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus