USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Люди-саванти: генії поневолі
Люди-саванти – їх усього пів сотні на весь світ, їм не давали навіть шансів на виживання, а вони змогли вразити людство надзвичайними можливостями, розповідає 2+2.

Така людина може повторити декілька сторінок тексту, почутого нею всього один раз. Вона безпомилково видає результат множення шестизначних чисел, ніби результат їй просто відомий, або просто скаже, на який день тижня доведеться Новий 3001 рік.

Історію одного із таких людей екранізували у Голлівуді. "Людина дощу" Реймонд Беббіт міг миттєво обчислювати у голові квадратні корені, запам’ятовувати будь-які дати, але не міг сам сходити у магазин.
Прообразом Реймонда Беббіта став найвідоміший савант у світі – Кім Пік. Спочатку батьків вмовляли залишити у шпиталі це немовля, адже хлопчик із величезною головою не мав жодного шансу вижити.Мозок Кіма фактично не передавав інформацію від однієї півкулі до іншої. Але згодом медики з’ясували, обидві півкулі мозку Кіма Піка діють як один монолітний орган. І саме це дало йому суперсилу. Він назавжди запам’ятовував усе, що побачив, або прочитав. А читати він міг по дві сторінки одночасно: лівим оком – ліву, а правим – праву. Він на знав напам’ять майже 10 000 книг, розклад потягів та літаків по всьому світу. Він вивчив атлас автомобільних шляхів по всій землі і календар на 2000 років. Але не міг самотужки переодягатися, чистити зуби і вийти на вулицю без тата.

Деякі саванти володіють 30 мовами, можуть заспівати всі арії, вийшовши з опери, і накреслити карту Лондона після польоту над містом, як це зробив 29-річний савант Стівен Вілтшир.


Стівен Вілтшир – аутист з ейдетичною пам'ятю, за що отримав прізвисько «людина-фотокамера». У ранньому віці Стівен взагалі не розмовляв, а коли мав 3 роки йому поставили діагноз – аутизм. Через рік його віддали до спеціальної школи, де він зацікавився малюванням. Тільки у віці 9 років навчився говорити. У віці 10 років створив серію малюнків «Лондонський алфавіт» – на кожну літеру була зображена знаменита лондонська будівля, назва якої починалася з відповідної букви алфавіту. Стівен має унікальну фотографічну пам'ять, яка дає йому можливість намалювати панораму міста так як він її бачив з гелікоптера під час короткого, не більше ніж 45 хвилинного польоту над містом, зберігаючи такі деталі, як кількість вікон чи колон у кожному будинку. Зрозуміло, що він їх не рахує, а ніби фотографує. Так він намалював панорами ряду міст: Лондона, Риму, Токіо, Франкфурту, Гонконгу, Мадрида, Єрусалима.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus