USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Китайські вчені втратили зв'язок з людьми, яким змінили гени
Китайські вчені, які підкорегували геном людини, втратили контакт з пацієнтами, які пройшли через зміни ДНК, повідомляє 24apteka.

Раніше китайські вчені заявили про те, що вони здійснили перші успішні спроби редактури генома людини. Це твердження викликало побоювання в науковому співтоваристві з приводу порушень законів етики та небажаних наслідків. Через деякий час інший китайський вчений виступив з твердженням про те, що він «підкорегував» ДНК дівчаток-близнюків, тим самим зробивши їх невразливими перед вірусом ВІЛ.

Вчений підкреслив, що працює і над іншою дитиною, яка поки знаходиться в лоні матері. В обох випадках використовувалася програма редагування генома CRISPR, яку вперше описали ще в 1987 році. Стверджується, що вона дає неймовірні можливості для виключення самих різних спадкових хвороб і дефектів.

Однак, вчені з Каліфорнійського університету в Берклі, які працювали над цієї програмою, заявляють, що спостереження за людьми, які пройшли через редактуру генома, є мало не такими ж важливими, як і проведення самої цієї процедури. А тепер стало відомо, що китайські вчені не можуть здійснювати ці спостереження, тому що вони втратили зв'язок зі своїми пацієнтами. Тим часом без цих спостережень складно зробити припущення про те, наскільки безпечною є зміна генома, і яким чином вона позначається на здоров'ї людини, оскільки рівень знань про це мінімальний.

Ну а китайський уряд вже розпорядився призупинити роботу всієї медичної команди, яка брала участь в процедурах по редагуванню генома, зараз їх діяльність розслідують як інші вчені, так і представники поліції. В цей же час група відомих учених із різних країн світу стверджує, що світ поки не готовий до появи на світ дітей зі зміненим геномом. Саме з тієї причини, що вченим недостатньо відомо про те, до яких саме наслідків це може призвести.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus