USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Китайські вчені вперше клонували генетично змінену мавпу
Китайські біологи відредагували геном макака-крильоїда за допомогою методу CRISPR / Cas9, а потім клонували тварину.

Дослідники сподіваються, що процедура клонування дозволить зменшити кількість тварин, яких використовують в медичних дослідженнях, пише Новое Время з посиланням на Science Alert .

У минулому році перші примати, клоновані за допомогою техніки перенесення ядра, потрапили в заголовки новин по всьому світу. Тепер китайські дослідники просунулися ще далі, змінивши регуляторний ген у макак перед їх клонуванням.

За словами дослідників, клонування генетично змінених приматів має явні переваги для медичного тестування. Але в результаті суперечок з приводу генного редагування людини, прогрес в цій спірній області може випереджати етику.

Після нового експерименту п'ять маленьких макак, народжених в Інституті нейробіології Китайської академії наук в Шанхаї, мають одні і ті ж гени, отримані з фібробластів, взятих зі шкіри донорської мавпи. Що ще більш важливо, всі вони несуть копію одного конкретного гена - версію BMAL1, яка була змінена в донора з використанням технології редагування генів CRISPR / Cas9.

Цей ген зазвичай продукує регуляторний білок, який грає роль в управлінні певними біологічними ритмами у ссавців. Але у зміненій версії цей білок не виробляється, що призводить до появи у тварин симптомів циркадних розладів, таких як зниження сну і посилення рухливості вночі. Вони також показують ознаки тривоги і депресії.

"Порушення циркадного ритму може призвести до багатьох захворювань людини, включаючи порушення сну, цукровий діабет, рак і нейродегенеративні захворювання. Таким чином, тварини можуть бути використані для вивчення патогенезу захворювання", - говорить невролог Хун-Чун Чанг.

Використання генетично змінених тварин для вивчення хвороб сьогодні є важливою частиною медичних досліджень. Вчені регулярно включають і вимикають гени у мишей, мух і риб, щоб вивчити їх фізіологічні ефекти.

Тим часом, створення клонів трансгенних моделей допомагає обмежувати змінні в експериментах. Кожна тварина ідентична, що дозволяє помічати тонкі ефекти, які інакше можна було б пропустити.

"Цей напрямок досліджень допоможе скоротити кількість макак, які використовуються в даний час в біомедичних дослідженнях по всьому світу", - каже нейробіолог Му-мін Пу, який вніс вклад як в редагування генів оригінальної макаки, ​​так і в її клонування.

У той же час, Дебора Цао з Університету Гріффіт в Австралії, яка є експертом з питань захисту тварин, етики та права, вказує на відсутність міжнародних керівних принципів для такого роду досліджень.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus