USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Китайські палеонтологи виявили рекордну кладку птерозавра з 200 яєць
У доісторичні часи крилаті рептилії літали високо над головою у динозаврів. Вони відкладали яйця, як птахи, і шукали їжу, щоб нагодувати безпорадних пташенят. До сих пір вчені мало знали про дитинство цих таємничих створінь, тільки тому, що було виявлено всього 8 непошкоджених яєць. Але кладку динозаврів зі збереженою пігментацією в Китаї знайшли абсолютно недавно.

Тепер у розпорядженні палеонтологів є сотні яєць крилатих рептилій, щоб будувати наукові гіпотези, передає Вокруг света.


Кілька скелетів дорослих особин і 215 яєць були виявлені в уламку пісковика у міста Хамі (в китайській провінції Кумул). Палеонтологи досліджували за допомогою комп'ютерної томографії поки тільки 40, але вже зробили відкриття. У 16-ти виявилися ембріони одного різновиду - Hamipterus tianshanensis, дорослі особини якої виростали до 1,2 метрів, а розмах їх крила досягав трьох метрів.

Різновидів птерозаврів існувало безліч - від невеликих рептилій, розміром з чайку та величезних розміром з маленький літак. Вони жили 150 млн років тому і вимерли одночасно з тиранозаврами.


У різновиду, виявленого в Китаї, були гострі зуби, а самці відрізнялися від самок характерним носовим наростом, який, можливо, грав помітну роль в період шлюбних ігор.


Вчені вважають, що яйця вимило в результаті повені і знесло вниз за течією, оскільки розсипані вони безладно, відрізняються строкатістю розмірів, а ембріони знаходяться на різній стадії розвитку. Це означає, що вони були відкладені в різний час крилатими рептиліями різних видів. Хоча також ймовірно, що птерозаври гніздилися колоніями.


Вивчивши знахідку, група китайських і бразильських вчених з'ясувала, що більшість птерозаврів, коли вилуплялись, літати не могли і, швидше за все, потребували батьківської турботи. Інкубаційний період при цьому тривав більше двох років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus