USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: «Крижані дракони» та пухнасті малюки. Як останні наукові відкриття змінюють уявлення про динозаврів
Останнє дослідження виявило, що давно знайдені скам’янілості належать невідомому раніше виду.

Часто динозаврів уявляють страхітливими, неповороткими та, подібно до ящірок, вкритими лускою. Втім, вони можуть вас здивувати – щороку вчені знаходять нові їхні види, удосконалюють знання про вже відкриті та висувають нові несподівані припущення щодо їхньої поведінки та вигляду.

ТСН зібрав останні відкриття, які розширюють уявлення про те, якими були динозаври.

Від пухнастих до вкритих шипами

Дивовижне припущення останніх часів – один з найбільш відомих та найлютіших динозаврів, тирекс (Tyrannosaurus rex), міг бути пухнастим симпатягою.

Дослідження зразків шкіри тиранозавра 2017-го року свідчить, що доросла особина не мала пір’я. Також дослідники наголошували, що оперення могло б призводити до перегрівання тварин. А от його предки цілком могли бути пухнастими.



Втім цього року дослідники припустили, що оперення могли зберегти дитинчата, і навіть створили реконструкцію. Пух міг захищати малят від замерзання та маскувати від небезпек.


У лютому цього року дослідники повідомили про відкриття нового виду динозаврів – Bajadoa Colarada. Він був вкритий чимось на кшталт шипів. Вважається, що ці відростки захищали травоїдну тварину від хижаків. Окрім цього, вони, ймовірно, відігравали роль у терморегуляції та приваблювали партнера.



Від гігантських до крихітних

Науці відомі як зовсім крихітні динозаври, розміром у пів метра, так і справді величезні. З останніх знахідок – крихітний предок вже згаданого тирекса. Маленький та спритний хижак пролив світло на швидку еволюцію тиранозавра, який свого часу був найстрашнішим хижаком. Через це він і отримав назву - Moros Intrepidus, що натякає на передвісника загибелі.

На початкових етапах еволюції тиранозаври полювали в тіні більш стародавніх хижаків, таких як алозаври, які міцно трималися на вершині харчового ланцюга. Припускається, що кліматичні зміни стали причиною зникнення алозаврів, а їхнє місце поступово посіли тиранозаври.



А от в серпні 2017-го учені знайшли наразі найбільшого сухопутного динозавра – Patagotitan Mayorum. Його довжина сягала від голови до хвоста 37,2 метра. Він важив 70 тонн - як десять африканських слонів. Тварину назвали на честь Патагонії, де за міфами проживали гіганти, а також на честь господаря ранчо, на якому й розкопали велетня.



Ще один нещодавно знайдений гігант – Dreadnoughtus schrani. Втім, головна його особливість це розмір. Наразі його скелет є найбільш повним із зібраних науковцями - у них є цілих 45 його відсотків.



У воді, повітрі та пісках

У листопаді 2014 року дослідники знайшли в еволюції морських мешканців іхтіозаврів (Ichthyosaur) відсутню ланку. Ця тварина дихала повітрям і була здатна плавати на швидкості 45 км\год, рухаючись хвилеподібно, як вугор.



Давно відомо про один із видів летючих динозаврів – птерозаврів. У липні 2018-го дослідники знайшли найдавнішого представника цього виду - Caelestiventus hanseni. Виявилось, що він був схожий на пелікана, бо мав на підборідді щось на кшталт мішка.



Останнє відкриття – «крижаний дракон». Його скам’янілі останки були знайдені ще 1992 року в канадській провінції Альберта. Втім спочатку учені неправильно визначили його вид. Нещодавно проведений аналіз виявив, що істота належить до раніше невідомого виду і навіть роду аждархід – сімейство найбільших істот, які колись піднімалися в небо.

Заново відкритий динозавр отримав епічну назву Cryodrakon boreas, що перекладається як «крижаний дракон північного вітру». Детальний опис істоти дослідники опублікували в журналі Journal of Vertebrate Paleontology.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus