USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Крила метеликам допомагають чути
19 Листопада 2018 17:49
0
Один з видів метеликів використовує крила для того, щоб сприймати звуки, які в іншій ситуації залишалися непоміченими. Це допомагає комахам вижити. Вчені, які відкрили цю здатність, розповіли про свою роботу в журналі Biology Letters, пишутьCikavosti.

В процесі еволюції у комах з’явилися найрізноманітніші органи слуху.

Зокрема, у багатьох метеликів є крихітні вуха — порожнини в основі передніх крил, що звичайно закриті мембраною.

Проте вчені не знали, що ці тварини можуть чути ще краще — за допомогою крил.
В рамках нової роботи вчені відібрали 30 особин поширеного в Північній Америці метелика Cercyonis pegala. У жилок на їх передніх крилах є незвичайні потовщення, однак для чого вони потрібні метеликам, вчені до дослідження не знали.

У рамках експериментів метеликам програвали досить низькі для комах звуки з частотою менш як 5 кілогерців. Біологи спостерігали за вібраціями вушних мембран у відповідь на звук в нормальному стані і при нанесенні невеликих розрізів на потовщені прожилки.

Виявилося, що при такому пошкодженні метелики починають гірше чути, особливо в діапазоні від 750 до 5000 герців. Також біологи змогли підтвердити, що потовщені прожилки безпосередньо з’єднані з вухами.
Автори вважають, що така адаптація дозволяє комахам сприймати більше звуків, у тому числі тих, що вказують на присутність хижаків.

Поки що вчені не до кінця розібралися в тому, як саме жилки метеликам допомагають краще сприймати звуки. Вони припускають, що жилки працюють подібно насосам і створюють у вушних порожнинах підвищений тиск повітря, яке збільшує чутливість до зміни висоти звуку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus