USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Краплина стародавньої морської води допомогла ученим переписати історію Землі
Залишки мікроскопічної краплі стародавньої морської води допомогли переписати історію еволюції Землі.

Раніше вважалося, що тектоніка літосферних плит почалася близько 2,7 млрд років тому.

Учені, використовуючи мікроскопічні залишки краплі води, яка була перенесена в глибоку мантію Землі – через тектоніку плит, встановили, що цей процес почався на 600 млн років раніше – 3,3 млрд років тому, повідомляє Ракурс.

Таким чином, тепер її початок співпадає з періодом, коли, як вважається, на Землі виникло життя.

Тектоніка літосферних плит є життєво важливим, унікальним і безперервним процесом рециркуляції Землі, який прямо або опосередковано контролює майже всі функції планети, включаючи атмосферні умови, горотворення (формування континентів), стихійні лиха, такі як вулкани і землетруси, утворення родовищ корисних копалин та океанів.

Це процес, в якому великі континентальні плити планети безперервно рухаються, а верхні шари Землі (кора планети) повертаються у мантію і замінюються новими шарами в результаті таких процесів, як вулканічна діяльність.

«Тектоніка плит постійно переробляє матерію планети, і без неї планета виглядала б як Марс», – зазначають дослідники.


У межах свого дослідження учені проаналізували шматочок коматіїту – залишку гарячої магми, котра утворилася в першій чверті існування Землі (Археї), діаметром 0,01 мм. У той час як більшість коматіїтів змінилися під впливом атмосфери, невеликі краплі розплавленої породи збереглися в мінералі під назвою олівін.

Аналіз його хімічних показників, такі як зміст H2O, співвідношення хлору і дейтерію/водню, вказав на значно більш ранній початок тектонічних процесів на Землі.

«Ми виявили, що морська вода була перенесена вглиб мантії, а потім знову з’явилася через вулканічні шлейфи від межі ядра з мантією», – зазначили дослідники.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus