USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Космічний зонд надіслав фото полярного сяйва на Марсі
Марсіанський науковий зонд Об’єднаних арабських еміратів «Аль-Амаль» («Надія») зробив знімки полярних сяйв, які виникають на нічному боці планети.

Це стало першими результатами його роботи, хоча відправили апарат у липні 2020 року, і досяг він своєї мети в лютому 2021-го, дотепер чути про нього не було, повідомляє Обозреватель.

Так, вчені показали фотографії полярних сяйв на Марсі, зроблені в ультрафіолетовому діапазоні. Вони були опубліковані в Twitter Hope Mars Mission.

На трьох зображеннях відображені випромінювання атомарного кисню на довжині хвилі 103,4 нанометра з планети Марс. Учасники місії відзначили, що їх було зроблено з орбіти 22, 23 квітня і 6 травня за допомогою ультрафіолетового спектрометра.
За словами вчених, усі дані, які вдалося зібрати в процесі спостережень, знято вперше. А світло, що виділяється на нічному боці планети, виникає там, де високоенергетичні частинки збуджують атмосферу.
Вчені повідомили, що світіння на Марсі мають ту саму природу, що і полярні сяйва на Землі. Коли потоки протонів й електронів від Сонця досягають нашої планети, її магнітне поле відхиляє частинки, змушуючи огинати Землю. Вони викликають сяйва, стикаючись з атомами і молекулами, які є в складі атмосфери планети.
Але на Землі сяйва зазвичай спостерігаються в північних або південних полярних широтах, а у Марса магнітне поле слабше, тому їх можна побачити також і в помірних та екваторіальних широтах.

Окрім того, деякі ділянки планети зберегли залишковий магнетизм, вони розташовані плямами і дуже неоднорідні. Такі згустки діють, як лінзи, притягаючи заряджені частинки і викликаючи світіння, стикаючись з атмосферою. Інші орбітальні зонди раніше теж фіксували сяйва на Марсі, однак арабський апарат, маючи високу орбіту, вперше зміг сфотографувати всю нічну ділянку Марса.
Науковий керівник місії Хеса Аль-Матруші зазначив, що розуміння атмосфери і магнітосфери Марса підтримує теорію про те, що сонячні спалахи не є необхідною умовою виникнення сяйв.

Незважаючи на те, що апарату за $200 млн вдалося сфотографувати сяйва Марса, мета його інша. За допомогою «Надії» вчені хочуть вивчити клімат і погоду Червоної планети, а також зрозуміти, з якої причини вона майже втратила свою атмосферу.

Крім того, влада ОАЕ хоче залучити до високотехнологічної сфери виробництва молодь і знизити залежність країни від експорту вуглеводнів.

Варто зазначити, що зонд «Надія» було відправлено до Марса майже одночасно з американським і китайським марсоходом. Водночас весь світ давно обговорює успіхи відправленого разом із ровером Perseverance американського вертольота, а про успіхи арабського апарата на орбіті планети останні пів року не було жодних новин. Нинішні результати дозволили ОАЕ приєднатися до клубу космічних держав, які запускають міжпланетні апарати.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus