USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Космічне шоу: вчені зафіксували народження полярного шторму на Юпітері. Відео
Ультрафіолетовий спектрограф Juno вперше показав як на полюсах Юпітера народжується шторм.

За даними астрономів, які за допомогою Juno спостерігали за полярним сяйвом на Юпітері, воно перетворюється на «ультрафіолетовий маяк» через так звані світанкові бурі, які починаються на темній стороні планети.

Через них сяйво протягом кількох годин видає сотні тисяч гігават світла – у 10 разів більше ніж за звичайних умов, передає ScienceAlert.
«Магнітосфери Землі і Юпітера накопичують енергію за допомогою дуже різних механізмів, але коли це накопичення досягає критичної точки, дві системи виділяють цю енергію на диво схожим чином», – зазначив астроном Чжунхуа Яо з Льежского університету.

Як визначили вчені, на бурі Юпітера впливає не сонячний вітер, а викид плазми з Іо. У результаті збурення магнітосфери призводить до вибухового вивільнення енергії.

«Спостереження за полярним сяйвом Юпітера з Землі не дає можливості зазирнути на нічну сторону полюсів Юпітера. Дослідження інших космічних кораблів – Вояджер, Галілей, Кассіні – відбувалися з відносно великих відстаней і не пролітали над полюсами, тому вони могли не бачити повної картини. Ось чому дані Juno дійсно змінюють правила гри», – розповів Бертран Бонфонд, дослідник з Льєжського університету в Бельгії і провідний автор дослідження.

Раніше такі світлові події вчені могли спостерігати тільки за допомогою орбітального телескопу Hubble або навколоземних обсерваторій.

Полярне сяйво на Юпітері виникає через постійний дощ з високоенергетичних електронів переважно відірваних від атмосфери супутника планети Іо. Вони прискорюються уздовж силових ліній магнітного поля до полюсів Юпітера, падають у верхні шари атмосфери, а світіння створюється внаслідок їхньої взаємодії з газами. На відміну від земних, на Юпітері полярні сяйва постійні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus