USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Hubble знайшов унікальну зірку, аналогів якої вчені ще не бачили
Космічний телескоп Hubble сфотографував незвичайну зірку, яка випускає хмари газу навколо себе.

Через це об’єкт схожий на медузу.

Зірки в глибокому космосі можуть мати доволі екзотичний зовнішній вигляд. Яскравим прикладом є об’єкт NGC 2022, який нещодавно сфотографував телескоп Hubble.

Як пише Новое Время, подібні об’єкти називають планетарними туманностями. У центрі NGC 2022 – гігантська червона зірка, яка розміром приблизно з наше Сонце, але важить до восьми разів важче за нього.

Ця стара зірка випускає хмари газу навколо себе, через що вся туманність зовні схожа на медузу.

Незвичайний вигляд цієї зірки пояснюється тим, що в ній закінчуються термоядерні реакції, які перетворюють водень на гелій. Гравітація буквально розплющує цю зірку, її температура сильно зростає і вона випаровується, перетворюючи гелій на вуглекислий газ.



«Більше половини маси такої зірки може бути втрачено внаслідок утворення газової оболонки навколо. Водночас ядро зірки стискається і нагрівається, випускаючи ультрафіолетове світло, яке змушує світитися витіснені гази», – пишуть керівники місії Hubble.

На отриманому телескопом зображенні ядро розташоване в самому центрі у вигляді яскравого жовто-гарячого круга. А гази, які зірка залишає навколо себе, зображені холоднішою довжиною хвиль у рожевих і фіолетових відтінках.

Подібне через кілька мільярдів років відбудеться і з нашим Сонцем, коли на ньому закінчаться термоядерні реакції перетворення водню на гелій.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus